Тема Дневника: Општински одбори рекли своје, чека се одлука Вучића

Наредна година у Србији је изборна, па иако се очекује битна политичка утакмица на више нивоа, како се кампања све више захуктава, председнички избори полако бацају у засенак београдске и парламентарне.
Aleksandar Vučić/Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Aleksandar Vučić/Tanjug/Zoran Žestić

Најјача странка владајуће коалиције – СНС још увек није формално донела одлуку ко ће бити њен председнички кандидат, а упоредо са тим ни сам лидер напредњака Александар Вучић се не изјашњава о томе. Замољен ових дана да прокоментарише истраживање ИПСОС-а, који у својој анкети има и питање за кога ће грађани гласати, ако Вучић не буде кандидат, одговорио је да слично истраживање има и СНС.

За сада, једино што Вучић констатује је то да му је, када погледа нека истраживања, најважније да, ко год да победи, Србија мора да буде у сигурним рукама и да не падне у руке оних који су урушили.

Крајем протекле седмице општински одбори СНС су изашли са једнодушном оценом и кроз саопштење, али и захтев истакнут на друштвеним мрежама, да Вучић треба да се кандидује за још један председнички мандат

Мерено реакцијама самих општинских одбора СНС, види се да су сви остали потенцијални кандидати далеко испод његовог рејтинга. Крајем протекле седмице општински одбори СНС су изашли са једнодушном оценом и кроз саопштење, али и захтев истакнут на друштвеним мрежама, да Вучић треба да се кандидује за још један председнички мандат. Тако су се, између осталих, Градски одбор, чланство и симпатизери Српске напредне странке у Новом Саду поручили да су јединствени у мишљењу да  Вучић треба да остане на челу Србије. „Наш став је да је једино логично решење да кандидат наше странке на предстојећим председничким изборима наредне године буде Александар Вучић“.

Вучић треба да буде кандидат за нови мандат испред већинске пристојне Србије, то је његова морална обавеза (потпредседник СНС Милош Вучевић)

Из општинских одбора СНС поручују да су резултати које је Вучић постигао као председник државе, а пре тога и као председник и први потпредседник Владе, најбоља гаранција даљег напретка наше земље у свим областима. Уколико Александар Вучић не би био на челу државе после избора, сматрају, борба против криминала, борба за останак КиМ у саставу Србије, брига о Србима ван Србије, привлачење страних инвеститора, животни стандард грађана, отварање нових радних места – све би то било доведено у питање.

Потпредседник СНС Милош Вучевић изјавио је да за њега нема бољег кандидата за председника Србије од актуелног председника Републике, додајући да очекује да он прихвати кандидатуру.

- Не видим другог кандидата испред наше странке и не само испред СНС. Вучић треба да буде кандидат за нови мандат испред већинске пристојне Србије. То је његова морална обавеза - рекао је Вучевић.

Лидер напредњака желео је и да објасни због чега се још увек премишља око те одлуке.

„То је зато да будем искрен, јер сам имао много тешких дана. Не постоји нико на српској политичкој сцени, ко није водио ниједан рат, ко није уништавао земљу, ко је брже повећавао плате и пензије, запосленост, а да му је породица више проказивана”, навео је Вучић. Није, истиче потом, лако да слуша да га оптужују да је убио Владимира Цвијана, да је учествао у убиству Оливера Ивановића или да је власник куће Ритопеку, јер, како каже, неки људи се секирају и када их комшије оговарају код фризера.

- А ја ово морам да трпим. Не дам да Србија буде земља у којој ће неко други да води политику, јесам стуб независности Србије са својим сарадницима и народом и грађанима, али знају они што воде кампање, да би лакше побеђивали – упозорио је председник, и додао :”Видећемо ко ће се кандидовати за председника Србије, да би Србија остала у сигурним рукама и да би напредовала“.

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин захтевао је у више наврата од напредњака да што пре истакну Вучићеву кандидатуру, а лидер СПС Ивица Дачић каже да је Вучић његов председнички кандидат

Додаје да су они који воде кампању против њега успели да оптужбама уједине СНС као никада, а СНС, истиче, није лака странка за вођење јер у њој има оних који су разлличитих мишљења и као пример навео Владимира Ђукановића и Зорану Михајловић.“Они мисле све различито и зато је СНС таква партија, само тако може да буде и тако велика и тако снажна”, навео је.


Расписивање избора почетком марта

Председник Републике бира се на непосредним изборима, тајним гласањем. Мандат му траје пет година, а почиње полагањем заклетве пред Народном скупштином. Свечану заклетву актуелни шеф државе положио је 31. маја 2017. године. Вучић је након прошлогодишњих парламентарних избора најавио да ће нови републички, заједно с председничким, бити одржани до 3. априла 2022. године. Редовне председничке изборе председник Народне скупштине расписује 90 дана пре истека мандата актуелног председника Републике, тако да се избори окончају у наредних 60 дана. Од дана расписивања избора до дана гласања не може да протекне мање од 30 дана. То значи да ће председнички избори бити расписани почетком марта наредне године, а најраније биће одржани почетком априла, што се и уклапа и у најаву избора, дату пре више од годину дана.

За председника Републике изабран је кандидат који је добио већину гласова бирача који су гласали. За разлику од парламентарних избора, где се број бирача који су гласали утврђује на основу извода из бирачког списка, на председничким изборима се број гласалих утврђује на основу броја гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији.


- Хвала људима на подршци и на свему. Поносан сам на резултате, ово је период најбржег напретка Србије у њеној историји, то су подаци, све више се људи враћа у земљу. Србија се неповратно променила и победиће нормална и пристојна Србија - поручује Вучић.

И коалициони партнери напредњака не виде другог кандидата, сем Вучића. Први се о томе изјаснио председник Покрета социјалиста Александар Вулин, захтевајући у више наврата од напредњака да што пре истакну Вучићеву кандидатуру, пошто би он, како је проценио, победио и на свесрпским изборима.

- Вучић има нашу безусловну подршку а сваки други кандидат тек би морао да је заслужи. Зато у случају да СНС не изађе са Вучићем као председничким кандидатом, Покрет социјалиста ће самостално изаћи на председничке изборе са својим кандидатом – став је Покрета социјалиста.

Председник СПС - а Ивица Дачић изјавио је да не види себе као кандидата те странке на будућим председничким изборима. Дачић је рекао да „имамо председника Србије који ће се вероватно кандидовати поново” и да је Александар Вучић његов кандидат.

С. Станковић

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести