Телеком тужио четири правна лица Јунајтед групе суду у Цириху

БЕОГРАД: Телеком Србија поднео је Привредном суду у Цириху тужбе против четири правна лица Јунајтед групе због нелојалне конкуренције.
telekom
Фото: Ilustracija
У Телекому кажу да су тужбе уследиле због нелојалне конкуренције и медијског извештавања на телевизијском каналу Н1 на српском језику и њиховом интернет порталу, пишу Вечерње новости.
 
Прозивке на рачун Телекома Србија не јењавају већ недељама од када је, како је наведено, кабловски оператер СББ оптужио државног оператера да удруживањем са Теленором намерава да потисне канале Јунајтед медије, а тиме угуши "медијску слободу" Србије.
 
Оптужбама да Телеком и Теленор намеравају да картелишу телекомуникационо тржиште, придружиле су се оптужбе на рачун Телекома да је преузимање Телекомових обвезница од стране централна банке заправо илегална државна помоћ.
 
Компанија Телеком Србија је у септембру први пут емитовала корпоративне обвезнице у износу од 23,5 милијарди динара, у складу са претходно донетом одлуком Скупштине акционара те компаније. Како у НБС кажу, оне су откупљене по потпуно тржишним условима, односно по стопи која је готово идентична купонској каматној стопи.
 
Новости подсећају да већ данима оператер кабловске и сателитске телевизије СББ спочитава Телекому да се спаја са Теленором, а да се иза тога крије намера да потисне СББ са тржишта, па тиме и медије у њиховом власништву.
 
Са друге стране, како је наведено, стручњаци из области телекомуникација потврђују да је оно што се последњих дана у медијима назива прављењем картела, у 19 земаља ЕУ честа ситуација на тржишту.
 
Такође додају да то није новина ни код нас, а да би и сам СББ могао да зна јер је "до јуче" био у повлашћеном положају, годинама бесплатно користећи државне ресурсе.
 
Стручњаци из области антимонополског пословања кажу, пишу Новости, да су сва ова негодовања Јунајтед медије заправо њихов страх од конкуренције.
 
Наглашавају да је у питању фирма која је деценијама неправедно доминирала тржиштем, која и данас на разне начцине користи пореске олакшице Србије, разне субвенције, не плаћајући значајан део пореза на добит, користећи помоћ државе током короне, а у исто време игноришући закон.
 
Према званичном извештају из Луксембурга, до 2025. године кроз плаћање мање од 50 одсто пореза на добит, Јунајтед медија уштеди десетине милиона евра годишње, каже саговорник Новости, стручњак за антимонополску регулативу законодавства. Такође, додаје да у исто време Телеком Србија нема ниједну помоћ, нити субвенцију, ни за ковид, јер је државна фирма.
 
Како објашњавају, Јунајтед медија је осим тога кућа која комплетан садржај производи у Србији, емитује из Србије и уређивачке одлуке доноси у Србији, а да држави не плаћа никакву накнаду. Као оправдање за неплаћање накнаде наводи податак да су регистровани у другој земљи и да су дозволе за емитовање прибавили у иностранству.
 
"Нема говора о картелисању тржишта, већ напротив, то је разбијање картела, а сви уговори између Телекома и Теленора о изнајмљивању инфраструктуре чисти су као суза. Нема речи о гушењу слобода медија, већ то много више говори о томе да канали Јунајтед медије тенденциозно извештавају", каже стручњак за антимонополску регулативу, наводе Новости.
 
"Зашто Н1 БиХ и Хрватска омогућавају бесплатни лајвстрим програм преко интернета, а исто то у Србији мора да се плати! Све што ради Јунајтед медија је да политичким клеветањем бране монополски положај на тржишту. Ако се крене редом на сваку од њихових оптужби, добија се јасан одговор да је у питању неистина".
 
У последњој тужби Телеком наводи да су дате лажне или увредљиве изјаве, са посебним освртом на изјаву Јунајтед групе да је неприхватање њене "понуде" за дистрибуцију Јунајтед медија канала од стране Телекома урађено намерно.
 
На листи тужених нашли су се "Јунајтед груп Б.В.", као и њена три повезана правна лица - "Јунајтед медија нетворк АГ (УМН)", "Јунајтед медија Сарл" и "Адрија њус Сарл".
EUR/RSD 117.5629
Најновије вести