Сутра седница руководства СНС о изборној платформи

БЕОГРАД: Српска напредна странка одржаће сутра седницу Главног одбора, а медијима ће, како је најављено, бити омогућено праћење почетка седнице Главног одбора, у 11 часова, у Културно-спортском центру "Пинки" у Земуну, након чега ће бити затворена за јавност. 
Glavni odbor SNS: Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Потпредседница СНС Марија Обрадовић најавила је раније да ће на седници бити припремљена изборна платформа. 
Владајућа странка на тај начин почиње с припремама за редовне парламентарне изборе наредне године, док део опозиције прети бојкотом у случају да не буду испуњени захтеви који би, по њиховим речима, обезбедили фер и слободне изборе.

Испуњење тих услова тражили су и од европског двојца, бивших посланика ЕП Едуарда Кукана и Кнута Флекенштајна, који су у Београду одржали низ састанака са представницима свих политичких актера, са циљем унапређења парламентарне праксе и, како су неки коментатори доживели, посредовања између власти и опозиције.

Лидер СНС, председник Србије, Александар Вучић, види то као покушај "интернационализације такозваних проблема демократије у Србији". 

Вучић је подсетио на то да су важећа изборна правила, и Закон о избору народних посланика и Закон о финансирању политичких странака, донета у складу са политичким жељама претходног режима, који данас покушава да делегитимизује изборни процес чија је правила сам утврдио. 

Бивши режим, каже Вучић, упркос томе чини све да интернационализује та питања, "из простог разлога што не могу да се ослоне на народну подршку и грађане своје земље који у њих немају поверење", како је навео за Политику.

Вучић је рекао и да је странка коју води увек била спремна за дијалог, али никада за диктате, било њихове било међународних представника.

Маштају о формирању прелазних влада, читај доласку на власт без избора, без одлуке скупштинске већине, некако октроисани од стране међународних фактора. Србија је суверена земља и такве глупости могу само да сањају, а на власт ће доћи тек кад добију већинско поверење народа, рекао је Вучић. 

Он је такође раније проценио да ће ово бити тешки избори, не због снаге поменутих политичких противника, већ других актера и фактора, које није прецизирао, те да ће се СНС озбиљно припремати.

Први, формалан корак је и формулисање изборне платформе, што се сутра очекује.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести