Столтенберг: Србија је дугогодишњи близак партнер НАТО

ПОДГОРИЦА: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је да је Северноатланска алијанса дугогодишњи и близак партнер са Србијом, рекавши да се парнерство заснива на политичком дијалогу и на практичној сарадњи, уз пуно поштовање државне политике војне неутралности Србије.
stoltenberg, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

Наш политички дијалог се испољава на различите начине. Укључује моје контакте са председником Александром Вучићем и другим политичким лидерима и регуларне интеракције са српским колегама које имају мој заменик помоћника за политичка питања и безбедносну политику и шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду. Такође, укључује добро успостављене односе између команданта КФОР и српског начелника генералштаба, рекао је Столтенберг за подгоричке "Вијести".

Он каже да такви односи омогућавају конструктивни дух и узајамно поштовање "који треба да се наставе".

Када је реч о Косову и Метохији, Столтенберг је рекао да је "недавно разговарао са политичким руководством у Приштини и Београду око тензија на северу Косова".

Све стране морају да остану мирне, да избегавају једностране акције и конструктивно да се ангажују у дијалогу, уз посредовање Европске уније. У складу са својим мандатом УН, мисија КФОР блиско прати ситуацију и спремна је да интервенише уколико стабилност буде угрожена, поручио је он.

Столтенберг је рекао да ће НАТО наставити да подржава у потпуности дијалог, уз посредовање ЕУ.

Осврћући се на Босну и Херцеговину, Столтенберг је рекао да је БиХ "прешла далек пут од конфликата из деведесетих година, али, нажалост, тензије остају високе, са реториком која доприноси поделама, обустављеним реформама и страним актерима који раде на подривању њеног напретка".

О Црној Гори, Столтеберг је рекао да је цењена савезница, која значајно доприноси заједничкој безбедности, укључујући и учешће трупа у мултинационалној борбеној групи НАТО у Летонији и мировној мисији на КиМ.

Поздрављам допринос Црне Горе стабилности широм региона Западног Балкана, као и њену повећану потрошњу на одбрану. Све то представља конкретан показатељ снажне посвећености Црне Горе НАТО, додао је Столтенберг.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести