Стефановић: Пријем Косова у Интерпол био би политичка одлука

БЕОГРАД:  Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да би пријем такозваног Косова у Интерпол био политичка одлука и да би тада Приштина била у ситуацији да расписује лажне потернице за свим војницима и полицајцима који су се супростављали тероризму деведесетих година.
stefanovich_izj01
Фото: Танјуг (Видео)

Он је нагласио да је Србија више пута упозоравала да су Интерпол основале УН и да су они у обавези да поштују резолуције које су УН донеле, а да је једна од њих Резолуција 1244."По Резолуцији 1244, КиМ је део Србије и не могу самостално бити део неке међународне организације, јер би се тиме имплицирало да је то нека посебна држава, а није", нагласио је Стефановић.

Такође, наводи, јасно је дефинисано да део Интерпола могу бити само држава чланица УН или посматрачи, што тзв. Косово није."Чињеница је да Приштини у томе помаже део западних земаља, јер активно лобирају за њихов пријем у Интерпол. Ми се обраћамо свим чланицама шта би била последица ако Косово уђе у Интерпол", рекао је Стефаноцвић за Тв Пинк.

Додаје да ће се политизацијом те организације доћи до тога да о случајевима одлучује политички."Неће се више поштоватио да ли имате за криминалцем расписану црвену Интерполову потерницу, већ ко ју је расписао. Ако донесете политичку одлуку нема више професионалног рада", навео је Стефановић.

Он је рекао да Приштина и сада има могућност да се бори против криминала и корупције преко УНМИК-а.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести