Стефановић потписао два документа са турским министрима

БЕОГРАД:  Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић потписао је данас са турским шефом дипломатије Мевлутом Чавушоглуом Споразум између влада две земље о безбедносној сарадњи, а са министром одбране Хулиси Акаром Меморандум о разумевању влада Србије и Турске о спровођењу заједничких полицијских патрола.
Мinistar unutrašnjih poslova Nebojsa Stefanovic i ministar nacionalne odbrane Hulusi Alkar Фото: Танјуг/ Dragan Kujundzic
Фото: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар националне одбране Хулуси Алкар Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Ови документи, којима се јача сарадње две државе, потписани су у оквиру званичне посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, чији је домаћин председник Србије Александар Вучић.

Споразум о безбедносној сарадњи предвиђа унапређење односа у борби против транснационалног криминала, нарочито против кривичних дела у вези са тероризмом, организованим криминалом, кријумчарењем миграната, трговином људима и опојним дрогама.Предвиђено је и да полиције Србије и Турске сарађују и на спречавању и сузбијању терористичких аката и финансирања тероризма.

Меморандумом се уређује спровођење заједничких патрола српске и турске полиције током туристичке сезоне. Предвиђено је да гостујући полицијски службеници немају полицијска овлашћења, да не носе оружје и средства принуде, већ само униформе.

Њихов задатак је да помажу полицијским службеницима земље домаћина приликом заштите јавног реда и безбедности, незаконитих прелазака границе, као и у спречавању кријумчарења миграната.

Циљ је и да олакшају контакт својих сународника са полицијским органима земље домаћина, као и са дипломатским и конзуларним органима своје земље.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести