Старо Грацко: Годишњица страдања 14 српских жетелаца

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У Старом Грацку код Липљана обележена је 21. годишњица страдања 14 српских жетелаца из тог села.
Починиоци тог злочина ни до данас нису откривени, а косовско специјално тужилаштво је пре три године обуставило истрагу.
 
Парастосу који је служио протојереј ставрофор Срђан Станковић, испред спомен плоче у центру села, присуствовао је мањи број људи него претходних година, због епидемиолошких мера које су на снази у циљу сузбијања корона вируса, преноси Косово онлајн.
 
Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић је рекао да се и данас поставља питање ко су починиоци и да ће се то питање увек постављати све док не буду пронађени злочинци.
 
"Желим да поручим да смо, поред свих проблема, ми ту да помогнемо и заштитимо свој народ", истакао је.
 
Он је позвао међународну заједницу да поново отвори случај и истакао да ће на томе инсистирати док се не добије одговор.
 
На њивама у селу Старо Грацко, 23. јула 1999. године из заседе је убијено 14 Срба. Најмлађи од њих имао је седамнаест година. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.
 
Чланови породица убијених очекују да случај убиства 14 жетелаца преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше тзв. ОВК.
 
Унмик је започео истрагу о том злочину, па је предмет предао Еулексу. Седам Албанаца, припадника бивше тзв. Ослободилачке војске Косова, било је под истрагом за убиство у Старом Грацку.
 
Полиција Унмика је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алаш код Липљана, због сумње да је учествовао у убиству српских жетелаца, али је он два месеца касније пуштен из притвора услед недостатка доказа.
 
Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали српски жетеоци, више пута је скрнављено и минирано.
EUR/RSD 117.5810
Најновије вести