Сребреница, српски зид плача и Жене у црном

Дан уочи обележавања годишњице злочина у Сребреници, Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ поставило је данас на Тргу Републике у Београду "српски зид плача" са натписом "1992-1993. геноцид над Србима - Сребреница, Кравица, Братунац, Подриње", док су Жене у црном на Тргу Републике одржале перформанс и развиле транспарент "Сребреница име геноцида".
1
Фото: FoNet/ Aleksandar Barda

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић рекао је за Срну да су овим одали почаст српским страдалницима, али и опоменули јавност Србије ''''да је стварни геноцид'''' над 3.267 Срба у Подрињу остао у сени наводног геноцида над Бошњацима у Сребреници у јулу 1995. године.

Он каже да породице окупљене у Удружењу никада неће пристати на дискриминацију коју Запад врши према српским жртвама, преноси РТРС.

Фото: FoNet/ Aleksandar Barda

Невладина организација Жене у црном организовала је, како је наведено, меморијалну акцију посвећену сребреничким жртвама, а у исто време на Трг Републике дошла је и група млађих људи који узвикују "Сребреница није геноцид".

На перформансу Жене у црном су рашириле црну тканину, на чијем је крају положен венац од белог цвећа и камен са натписом 8.372.

Учесници скупа у организацији Жена у црном носе табле са бројем 8.373 и транспарент "Сребреница - име геноцида", "Геноцид у Сребреници је извршен уз директну подршку Србије" и "Посмртни остаци убијених пронађени су у преко 60 масовних гробница".

Фото: FoNet/ Aleksandar Barda

На контра скупу се носе заставе са сликама Ратка Младића, заставу са написом Војска Републике Српске и транспарент "Није било геноцида".

Они узвикују и "Радован Караџић", "хуље у црном", "српске жртве", "Српска, Србија, никад Федерација", а скандирају и увреде упућене представници Жена у црном Сташи Зајовић.

Поред тога, певају "Младићу мој, проблем је твој што си српски херој" "Ој Косово, Косово" и "Спремте се спремте четници".

Фото: FoNet/ Aleksandar Barda

Један од окупљених Дамјан Кнежевић поручио је Женама у црно да им је узалуд све, јер деца на матурама носе обележја са Кошара и Паштрика и слике Ратка Младића, и да им је узалуд и дипломатија која је натерала Бориса Тадића и Александра Вучића да "љубе скуте у Поточарима".

Скуп Жена у црном обезбеђује полиција.

(Танјуг, ФоНет)

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести