Србији од САД два милиона долара за борбу против пандемије

ВАШИНГТОН: Сједињене Америчке Државе издвојиле су око 10 милиона долара за помоћ Западном Балкану у борби против пандемије корона вируса, од чега је Србија добила два милиона долара, саопштио је Стејт департмент.
Stejt Department, USA Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Средства су намењена проширењу капацитета тестирања грађана на корона вирус, активнијем проналажењу заражених, додатној техничкој експертизи за превенцију и лечење болести, јачању размене информација о ризицима и побољшању хигијенске праксе у домаћинствима у Србији.

САД су, како се наводи у саопштењу Стејт департмента, у последњих 20 година инвестирале више од милијарду долара укупне помоћи Србији од чега је скоро 5,4 милиона долара намењено здравству.

Вашингтон је, додаје се, издвојио скоро 1,6 милиона долара за здравствену помоћ Приштини током пандемије..

Црна Гора је добила 300.000 долара здравствене помоћи, Северна Македонија 1,5 милиона долара, Босна и Херцеговина 2,2 милиона, а Албанија више од два милиона долара.

Влада САД досад је издвојила 20,5 милијарди долара у оквиру глобалног одговора на пандемију корона вируса, укључујући развој вакцина и терапијских протокола, превенцију болести и страну помоћ.

Од избијања пандемије Ковида 19, америчка влада је преко Стејт департмента и УСАИД-а издвојила више од 1,5 милијарди долара за здравствену, хуманитарну, економску и развојну помоћ да би се помогло владама, међународним и невладиним организацијама у борби против пандемије.

Та средства, која обезбеђују амерички порески обвезници, сачуваће животе побољшањем здравственог образовања, заштитом здравствених установа, повећањем броја лабораторија и јачањем капацитета у више од 120 земаља, наводи се у саопштењу САД.

Insajderns
30.07.2020 • 07:01
Hrvatska 23 milijarde eura :) zivela Kina i Rusija :)
EUR/RSD 117.5795
Најновије вести