Србија нема разлог да одустане од кампање против косовске независности

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Уредник америчког часописа "Одбрана и инострани послови" Грегори Копли изјавио је данас да је још рано рећи да ли је Вашингтон одлучио да се у будућности ослања радије на Београд него на Приштину кад је у питању косовски проблем.
1
Фото: Youtube Printscreen

Како преноси Косово онлајн, Копли, који је близак војним круговима у САД, изјавио је то након састанка председника Србије Александра Вучића и државног секретара САД Мајка Помпеа.

"Оно што је сигурно јесте да САД посвећују више пажње српском погледу на поменути проблем него што су то чиниле у прошлости, али истовремено и показује да се САД боре за утицај на Балкану заједно с Русијом и Кином”, рекао је Копли за Косово онлајн.

Према његовим речима, САД и даље притискају Србију да прекине кампању међу другим земљама да повуку признање Косова.

"Та кампања је била успешна и, стратешки гледано, било би неразумно од Београда да подлегне таквом притиску и престане с кампањом без значајног квид про кво са Косовом", рекао је Копли.

Како је оценио, није реално да земље Квинте захтевају од Србије да заустави природну реакцију на узимање, без икаквог законског основа, значајног дела њене територије.

"У овом тренутку, такозване снаге Квинте губе предност над Србијом, јер чланство у ЕУ изгледа све мање привлачно као дугорочна опција за Србију. Велика Британија изласком из ЕУ губи велики део свог утицаја против Србије, док су САД очигледно заинтересованије за постизање споразума с Београдом него за његово кажњавање", сматра Копли.

Копли је додао да у овој фази нема користи од притисака на Србију, али не могу ни да напусте "сопствену креацију" - Косово, осим уколико се не постигне нови преговарачки оквир, што је сигурно могуће.

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести