Србија и ЕУ потписале споразум о управљању границама

БРИСЕЛ: Европска унија и Србија потписале су данас у Бриселу споразум о сарадњи у управљању границама.
brisel eu
Фото: Tanjug (video)

Споразум ће омогућити припадницима Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс) да помажу Србији у управљању границама, спроводе заједничке операције и размештају своје тимове у областима где се Србија граничи са ЕУ, наводи се у Европској комисији.

Спразум су у име ЕУ потписали комесар за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрис Аврамопулос и финска министрака унутрашњих послова Марија Охисало, а у име Србије министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Комесар Аврамопулос том приликом захвалио је Србији на напорима и опредељењу да обезбеди блиску сарадњу са ЕУ у области управљања границама и миграцијима.

"Споразум који смо потписали даље јача наше односе с партнерима на Западном Балкану и приближава наше суседе ЕУ”, изјавио је Аврампулос.

Финска министарка Марија Охисало оцењује да је сарадња с партнерима са Западног Балкана кључна за успешно обезбеђивање заједничких граница.

”Овим споразумом, Фронтекс ће бити у могућности да координише оперативну сарадњу земаља чланица ЕУ и Србије и обезбеди неопходну подршку и експертизу”, закључила је Охисало.

ЕУ и Србија закључиле су преговоре о сарадњи у управљању границама у августу прошле године, а у септембру су комесар Аврамопулос и министар Стефановић парафирали нацрт споразума.

Савет ЕУ је споразум о сарадњи са Србијом одобрио у јануару 2019. године.

Да би ступио на снагу Споразум мора бити одборен и од стране Европског парламента, наводе у Бриселу.

ЕУ је већ потписала сличне споразуме о сарадњи Европске агенције за граничну и обласку стражу са Албанијом и Црном Гором. Тренутно се чека финализација споразума са БиХ и Северном Македонијом.

 

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести