Шмит: Не фантазирајте о промени граница, готово је

САРАЈЕВО: Новоименовани високи представник за Босну и Херцеговину Кристијан Шмит учествовао је на 14. Дубровник форуму на панелу "Међународна заједница и Западни Балкан: Како окончати карантин", а у свом говору поручио је да је за озбиљнији напредак шест држава Западног Балкана према Европској унији потребно уклонити несугласице и препреке које постоје међу државама.
kristijan smit YT
Фото: Youtube Printscreen

Чланство Босне и Херцеговине у Европској унији треба да остане на политичкој агенди, која је изгубила на снази у протеклим годинама, и сада је време да то питање вратимо у политички фокус како би у наредним годинама уочили резултате, рекао је Шмит, пренео је портал Кликс.ба.

"Када погледамо БиХ, видимо да унутрашњи проблем који постоји није између већине и мањине, него проблем између три конститутивна народа, те осталих. Када из данашње перспективе погледамо Дејтонски споразум, видимо да би се неки његови делови могли срочити другачије, но данас имамо Споразум какав је. Онима који и данас гаје фантазије како би било добро мењати границе или створити нове државе, кажем да је готово”, казао је Шмит.

Он је нагласио да је Европској унији кључно питање треба ли задржати шест држава Западног Балкана на окупу и међу њима спровести делимичне интеграцијске процесе који би могли довести и до тзв. великог Шенгена.

Постоји компаративна предност када сте члан европских интеграција, што се може видети на примеру на програму КОВАКС-а, казао је он.

"Сједињене Америчке Државе су у прошлости у критичним тренуцима направиле пуно за Западни Балкан, некада више него Европљани, којима је требало више времена да схвате шта треба направити", додао је Шмит.

Посебно је упозорио на важност улагања у млађе генерације кроз образовање, јер они имају потенцијал да убрзају процесе помирења, како у БиХ тако у читавом региону.

 

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести