Скупштина сутра о амандманима на Закон о странцима

БЕОГРАД: Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о амандманима на предложени закон о странцима наставиће сутра.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (O. Toškić, ilustracija)

Током расправе, посланици опозиције су критиковали што су посланици СНС поднели преко 350 амандмана на тај закон, наводећи да се тиме онемогућава посланицима који нису већина да говоре у парламенту.
Они су тврдили да се тим амандманима не мења закон, те да ће они бити повучени.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је наводе да је реч о амандманима који, како тврди опозиција, немају смисла, наводећи да их је влада одбацила јер право страних инвеститора већ регулише сет различитих закона.

Посланик СНС Владимир Ђукановић рекао је да тиме што су посланици већине поднели велики број амандмана не значи да желе да "избаце опозицију из Скупштине" већ да, напротив, посланичка већина жели да подстакне расправу и да је сваки њен амандман "смислен", за разлику од амандмана опозиције.
Истичући да СНС жели да опозиција учествује у расправи, Ђукановић је рекао да се с друге стране нико неће "потрести" због тога што ће они да напусте седницу, јер како је додао, то више никог и не занима.

Посланици СНС који су образлагали амандман који се тицао побољшања права страних инвеститора указали су да је у претходне три године, захваљујући страним инвеститорима Србија добила 170.000 радних места.
Они су више пута истакли да се Србија од 2012. године много брже економски развија и напредује, као и да је председник Александар Вучић поставио добре темеље за привредни раст.

Дубравка Филиповски из СНС је говорила о амандману на Предлог закона о странцима, наводећи да је циљ да се у Србији створи друштво једнаких шанси, те да родно неутрални аспект важи и за странце који послују у Србији и за оне који тек треба да инвестирају.
Напредњаци су поручили да се данас озбиљним и одговорним приступом гради успешно друштво и модерна држава, те подсетили да је Србија прошле године имала 2,7 милијарди евра страних инвестиција.

Посланици су се, иначе, јављали и по повреди Пословника о раду, а у једном тренутку председавајући Владимир Маринковић, коме је посланик СРС Немања Шаровић приговорио да има "двоструке аршине", једне за власт, а друге за опозицију, одредио је двоминутну паузу јер, како је рекао, није било услова да се ради. 

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести