Скот: САД жели да види Србију у ЕУ

КОПАОНИК: САД желе да виде Србију у ЕУ и породици европских народа и у том смислу ће појачати односе са Србијом, изјавио је вечерас амбасадор САД у Србији Кајл Скот.
skot, tanjug tvalic
Фото: Kajl Skot, foto: TANJUG / TANJA VALIC / bb
"Поручио бих српском народу да погледа земље које су кренуле европским путем. Да ли има једна земља која није боље прошла? Све су стабилније и напредовале су", рекао је Скот на панелу "Другачија ЕУ - другачије партнерство" на Копаоник бизнис форуму.
Оценио је да ће придруживање ЕУ Србију ојачати после свега шта је преживела са својим суседима, као и да ће људи моћи боље да живе.
"Желите да ваши грађани живе као у Европи и да постанете део европског клуба, али морате да поштујете његова правила", навео је Скот.
Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је ЕУ најбоља за будућност Србије и додао да су реформе које Србија треба да спроведе добре за српску економију и српски народ.
Навео је да посао још није завршен и да се Србија мора још потрудити да постане чланица ЕУ.
Фото: Sem Fabrici, foto: TANJUG / TANJA VALIC / bb
Фабрици је рекао да је ЕУ “економски добро”, да је у последње две године отворено 7,5 милиона нових радних места, као и да се бележи економски раст.
"Европски избори ће бити важни јер су људи схватили да је Европа битна. Не мислимо да се вратимо у 2004. годину, свет се мења. Мислим да смо јачи и да имамо нови капацитет да реагујемо”, рекао је Фабрици.
Навео је да су све кризе попут миграција, украјинске или финансијске, заправо увезене и да нису кренуле из Европе.
"Финансијска криза је кренула из Америке, миграције из Африке. Нисмо ми напали Украјину, неко други јесте. Ово није изговор, већ ствари треба назвати правим именом”, рекао је Фабрици.
Суочавање с кризама показало је колико је “наш пројекат зрео”, јер смо 60 година били заузети изградњом Европе изнутра, додао је Фабрици.
Он је навео да Европа није у кризи, већ да постоје изазови на које покушава да одговори.
“Наш систем није био припремљен за шок, на прилив миллион миграната ођедном. Европа као свака друга заједница суочена је с променама, иновацијама. Нико није напустио еврозону и нико више неће ни да организује референдум да напусти ЕУ”, рекао је Фабрици.
Амбасадорка Румуније у Србији Кристина Оана Попа подсетила је да је Румунија 1. јануара преузела председавање ЕУ и поручила да ће њен мото током председавања бити - кохезија и премошћавање јаза између земаља у региону, као и проширење Уније на земљле Западног Балкана.
Фото: Kristina Oana Popa, foto: TANJUG / TANJA VALIC / bb
Рекла је да ће се базирати на четири стуба: Европа конвергенције у смислу премошћавања јаза између земаља.
Други стуб је, како каже, стварање безбедније Европе, обезбеђивање граница и питање миграција, а трећи стуб је да Европа постане снажанији глобални играч и питање проширење на земље Западног Балкана.
Додала је да се четврти стуб односи на Европу заједничких вредности-
"Желимо да приближимо Европу грађанима", поручила је амбасадорка Румуније.
Напоменула је да је пети круг проширења променио структуру ЕУ и да је потребно време да се то среди.
"Заједничке вредности и компатибилне администрације представљају најважнији аспект. За сада морамо да решавамо ствари кроз консензус", рекла је амбасадорка.
Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб навео је да лидерску позиција коју је та земља понекад преузимала никада није тражила и додао да је то “дошло само по себи”.
Фото: Tomas Šib, foto: TANJUG / TANJA VALIC / bb
"Све је почело с финансијском кризом и онда су многи погледи били упрти у немачку канцеларку (Ангелу Меркел), тако да смо ми добили тај нови положај”, рекао је Шиб.
Шиб је коментаришући обновљени немачко-француско стратешки споразум рекао да уговор може да послужи као модел за интензивирање даљих европских интеграција.
Он је рекао да су неопходне интерне реформе у Европској унији и да се оне с проширењем не поништавају међусобно.
Немачки амбасадор је навео да неопходна једногласност често доводи до проблема и да би једна од могућих реформи могла да буде сагласност о областима у којима би ЕУ могла да одлучује већином гласова да би била ефикаснија.
Амбасадор САД је говорећи о односима између САД и Европа истакао да су ти односи пролазиле кроз разне кризе, али да су, ипак, САД и ЕУ природни партнери са веома јаким трговинским односима.
"Свакодневно Атлантик прелази роба вредна три милијарде долара", подсетио је Кајл Скот.
Говорећи о изазовима САД и ЕУ, Скот каже да постоје многи неспоразуми, али и то да не постоји заједничка спољна и безбедносна политика.
Председник Доналд "Трамп је увео неке нове елементе који изазивају мало напетости, али је довео до промене у размишљају, што ће ојачати партнерске односе", навео је амерички амбасадор.
Ипак, кога ће Европа да изабере као партнера него САД и обрнуто, рекао је Скот и додао да се САД и ЕУ у већини ствари слажу и да имају 25 радних група ангажованих на јачању економских веза.
"На те односе САД и ЕУ не треба да гледамо као на неки ријалити програм. ЕУ се суочавала са кризама и пре и увек је излазила јача и боља. Ту се ради о духу ЕУ који је донео деценије мира и напретка", рекао је Скот.
Додао је да је ЕУ највећи експеримент у историји човечанства с обзиром да је стабилизовао односе у Европи.
EUR/RSD 117.5897
Најновије вести