Скат о сусрету Помпео-Вучић: Потврда ангажмана САД

БЕОГРАД:  Састанак америчког државног секретара Мајка Помпеа и председника Србије Александра Вучића потврда је да су САД и даље ангажоване са свим лидерима Балкана у циљу подршке регионалној безбедности, стабилности и миру, рекао је данас за Танјуг амерички амбасадор Кајл Скат.
Ambasdor SAd u Srbiji, Kajl Skat Foto: Tanjug/video
Фото: Амбасдор Сад у Србији, Кајл Скат Фото: Танјуг/видео

Он је на тај начин одговорио на питање Танјуга о значају данашњег сусрета Помпео-Вучић.Вучић ће се вечерас у Њујорку састати са америчким државним секретаром.Како је саопштио Стејт департмент, Помпео ће угостити Вучића на радном ручку, у 12.30 по локалном времену.

Аналитичари овај сусрет виде као врло значајан када је реч о укључивања САД у решавање косовског проблема и правца у коме ће се одвијати наставак дијалога, али и тражити могуће решење. Председник Србије ће током боравка у Њујорку имати и друге састанке, а главна тема свих биће управо Косово.

Медији су пренели да ће Вучић тражити заштиту за српски народ на КиМ, али пре свега инсистираће у разговору са Помпеом да САД изврше притисак на власт у Приштини да укине таксе на робу из Србије.Вучић ће послати јасну поруку саговорнику да без тога нема повратка за преговарачки сто.

"Председник ће од највеће силе света тражити балансирани и фер приступ решавању косовскометохијске кризе. После ове посете ствари ће бити много јасније када је у питању поглед на будућност Србије, посебно у смислу америчке политике према јужној српској покрајини", навео је извор "Блица".

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести