Симурдић: Вучићева посета Загребу значајан искорак

БЕОГРАД: Посета председника Србије Александра Вучића Хрватској је значајан искорак у односима две земље и говори о спремности обе стране да односе помере са мртве тацке, оцењује бивши амбасадор Србије у Загребу Милан Симурдић. 
Milan Simurdić  Foto: MC Beograd
Фото: Милан Симурдић Фото: МЦ Београд

"Србија и Хрватска могу много више да постигну и билатерално, али и за своје грађане, ако сарађују и решавају отворена питања из прошлости, али и она која ће неизбежно донети будућност. Изостанак редовног дијалога иде на руку само онима који су против мира и стабилности, који су заробљеници прошлости", рекао је Симурдић за Танјуг. 

Према његовим речима, дијалог међу суседима је неопходност и заједнички интерес, а то се нарочито односи, како је оценио, на суседе попут Србије и Хрватске, који су "по први пут у историји ступили у класицне, међудржавне односе пре две деценије", након распада заједничке државе. 

"Процес прилагођавања је још у току, али је помирење, нормализација односа, решавање отворених питања и развој добросуседства несумњив интерес Србије", истакао је он и додао да Београд заговара политику мира и стабилности у региону и тежи интеграцији у ЕУ. 

"Потпуно је нормално да у том контексту Србија има континуиран и садржајан дијалог са Хрватском", нагласио је. 

Упитан какве резултате би та посета могла донети, Симурдић је одговорио да ће се резултати најбоље оценити из изјава Вучића и Колинде Грабар Китаровић, а још боље и јасније из динамике у односима након посете.

"Сваки помак у решавању отворених питања је охрабрујуци, као што ће бити позитивни евентуални одговори о сарадњи на питањима од заједничког интереса. У случају Београда ту се издваја очекивана подршка Загреба европском путу Србије", додао је. 

Наводећи да је боравак председника Србије на инаугурацији хрватске председнице у односу на предстојећу посету другог карактера, третмана и протокола, Симурдић је казао да је ово прва званична посета Вучића у својству председника Републике, која као таква, додаје, има посебан протоколарни и безбедносни третман. 

"Посебна је одговорност на страни домаћина, али и очекивања, да се предузму сви кораци у правцу позитивног исхода посете. Не треба сумњати да је то интерес обе стране пођеднако", објаснио је бивши амбасадор. 

Коментаришући Вучићев предлог о постављању мораторијума од шест месеци на теме које оптерећују односе две земље, Симурдић је истакао да је број актера у билатералним односима веома велики, као и да је, наводи, тешко замислити да је могуће постићи прави мораторијум за изјаве са обе стране.

"Уколико се мисли на уздржавање званичника на изјаве које могу иритирати другу страну, онда би било веома добро да такав мораторијум прерасте у трајно стање", закључио је Симурдић. 

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести