Шиб: Без промена у политици према Србији после избора у Немачкој

БЕОГРАД: Амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб не дели утисак да су ЕУ и САД превише попустљиви према Приштини, а што се тиче парламентарних избора у Немачкој у септембру, каже да какав год био исход, неће бити темељних промена у политици према Србији.
tomas sib
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

На питање да је утисак да су ЕУ и САД превише попустиљиви према Приштини што се, како је констатовао новинар Курира, видело када су уведене таксе на српску робу, али и и када је реч о одбијању да се формира Заједица српских општина, Шиб је рекао да не дели тај утисак.

"Очекујемо од обе стране да конструктивно приступе тим преговорима, и то властима, како у Београду тако и у Приштини, недвосмислено дајемо до знања. Наравно, важно је да са обе стране постоји одређени ниво узајамног поверења. Зато је добро што су се председник (Александар) Вучић и премијер (Аљбин) Курти у међувремену лично састали", рекао је Шиб.

Нагласио је да је важно да обе стране поштују принцип да се договорено и имплементира.

Упитан да ли би Немачка имала нешто против да се Русија активније укључи у дијалог Београда и Приштини, немачки амбасадор подсећа да су Уједињене нације овластиле ЕУ да посредује у дијалогу и истиче да су Американци потврдили спремност да подрже тај процес, под покровитељством ЕУ.

"Било би добро да позитивни сигнали стигну и из Москве", закључио је он.

Осврнуо се и на појаву више нон-пејпера о западном Балкану и нагласио да је став Немачке недвосмислен - нема мењања граница јер би тиме, сматра он, настали додатни проблеми уместо да буду решени постојећи, а последица тога би била опасна дестабилизација региона.

"Понекад поприлично емотивно вођена дискусија о тзв. нон-пејперима неутврђеног порекла погодна је да скрене пажњу са битних тема које представљају изазов, а то је унапређење регионалне сарадње и помирење са земљама у окружењу", рекао је Шиб.

Истакао је да је значајан резултат Берлинског процеса то што су од јула укинути трошкови за роминг.

Шиб каже да Србија има немачку подршку на европском путу, али је, додаје он, важно да се настави спровођењем реформи, посебно у области владавине права.

"Брзину отварања поглавља у највећој мери одређује Србија, другим речима - што је већи напредак, пре свега у спровођењу реформи у области владавине права, то се динамичније напредује у преговорима о придруживању и, самим тим, у отварању поглавља и кластера. Ту могу само да охрабрим Владу Србије да настави тим путем, а можда и да појача до сада уложени напор", поручио је Шиб.

Оценио је да би у начелу влада требало да настави рад на свим питањима релевантним за приступање ЕУ, без обзира на то да ли је поглавље отворено или не.

Шиб је говорио и о немачким инвестицијама у Србији, истичући да је интересовање немачких инвеститора за Србију огромно и да је обим досад остварених инвестиција у висини од 2,6 милијарди евра, што је, како оцењује, импресивно.

Шиб је рекао да немачке компаније долазе у Србију како би ту и остале и истакао да је отворено око 70.000 радних места у Србији.

Подсетио је да је недавно положен камен темељац за изградњу постројења за поправке авио-мотора немачке компаније МТУ у Новој Пазови која је, како је навео, прави пример за одличну сарадњу немачких инвеститора са образовним институцијама у Србији у циљу стручног образовања кадрова и отварања перспективе на тржишту рада у Србији.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести