Селаковић с Микулеску: Важно деловање УНМИК-а на КиМ

БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је шефици Канцеларије УН у Београду Симони Мирели Микулеску да Србија сматра УН најзначајнијом међународном организацијом, која је посебно важна за заштиту нашег суверенитета и територијалног интегритета, али и културног и верског наслеђа на Косовоу и Метохији.
nikola selakovic
Фото: Tanjug (video)

Ту је, како је указао, улога Унеска непроцењива.

Током састанка, министар Селаковић нагласио је важност деловања УНМИК-а, указавши на значај његовог даљег присуства на Косову и Метохији, како би се створили услови за нормалан и достојанствен живот Срба и припадника других неалбанских заједница у нашој јужној покрајини.

Према његовим речима, УНМИК треба да остане ангажован по свим питањима од значаја за доследно спровођење Резолуције 1244 Савета безбедности УН, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Министар је указао и на важност континуираног разматрања питања КиМ на седницама Савета безбедности УН, додавши да Србија придаје велики значај извештајима генералног секретара УН о раду УНМИК-а, који су неопходни због што објективнијег приказивања чињеница и реалне оцене стања на терену.

За Србију је, како је објаснио Селаковић, важно да Савет безбедности и међународна заједница буду редовно и транспарентно информисани о политичкој и безбедносној ситуацији на КиМ, посебно у погледу положаја Срба и другог неалбанског становништва, владавине права, поштовања људских права, заштите културног и верског наслеђа, као и свих других проблема са којима се Срби и друго неалбанско становништво суочавају у покрајини.

Министар Селаковић захвалио је Симони Мирели Микулеску на одличној сарадњи коју су Влада Србије и Министарство спојјних послова имали с Канцеларијом УН током њеног мандата и изразио уверење да ће се сарадња истим интензитетом наставити и у наредном периоду, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести