Шапић: Нисам у дијалогу сазнао шта су захтеви опозиције

БЕОГРАД: Потпредседник Српске напредне странке (СНС) Александар Шапић поручио је данас да опозиција треба да буде конкретнија и јаснија пошто није успео да сазна шта су њихови конкретни захтеви у дијалогу са властима који је почео уз посредовање посланика Европског парламента.
Aleksandar Sapic/Tara Radovanovic
Фото: Танјуг/Тара Радовановић/Александар Шапић

Он је данас гостујући на телевизији Прва рекао и да сем општих места као што су слобода медија, слобода изборног процеса, невршење притска на гласаче, није приметио конкретне захтеве опозиције који су и услов за конкретан договор у дијалогу којем посредују европарламентарци, док је у оном другом без страних посредника већ приметио известан конкретан напредак који је већ приметан у емисијама Јавног сервиса и другде као део постигнутог договора.

Потпредседник СНС-а је нагласио и да владајућа већина у Србији искрено жели и спремна је за договор у коме би сви били задовољни или најмање незадовољни, а тешко је до тога доћи ако друга страна не зна шта хоће.

Шапић сматра да би најбоље било да се јасно каже чега то данас нема, а било га је, пошто без тога не може да се зна шта конкретно треба да се промени да би дошли у ситуацију из 2018. године или било које друге претходне године када нису бојкотовани избори, а по њему, неке ствари су данас значајно промењене на боље него што је то било рањих година.

То наравно није довољно и треба да се унапређује и након наредних избора како би у Србији и власт и опозиција имали једнаку моуцност да себе представе грађанима, сматра Шапић.

Потпредседник СНС мисли да би требало почети од тога како је Србија дошла у овакву ситуацију да има подељене медије и да неко оптужује Јавни сервис за уређвачку политику у коме није промењено ни једно кадровско решење за протеклих десет година и више.

То по њему отвара питање да ли је кадрирање у државним медијима добро у последњих 30 година или не ваља само онда када то некоме политицки не одговара, пошто су исти људи уређивали информативни програм када је опозиција била на власти, па је навео пример Драгана Бујошевића, садашњег директора РТС, а у приватним медијима уређивачку политику телевизије Пинк која 30 година подржава сваку власт, као и пример телевизије Прва чијем је претходном валснику, Грку, неко омогућио да добије две националне фреквенције.

Он је зато предложио да се поставе стандарди када су медији у питању, како их сутра поново не би мењали и нагласио да је потребно дефинисати шта је то јединица мере у професионалности медија, пошто је то по опозиционим лидерима Драгану Ðиласу и Вуку Јеермицу уређивачка политика телевизије Нове С или Н1 са чиме не може да се сложи.

Шапић је рекао да би он бојкотовао изборе ако би се то наметнуло како мера професионалности, уз наглашавање да не мисли и да је то уређивачка политика телевизије Пинк.

Он је нагласио да СНС жели да разговара и да се поставе те потребне јединице мере, а не да се, како је рекао, мењају у зависности како коме одговара.

Проблем види и у инсистирању опозиције за све више уступака, пошто се након очигледних помака у вези гостовања у емисијама РТС-а постављају нови захтеви и услови, а требало би, по њему, за почетак договорити и остварити оно што је минимално потребно да се изађе на изборе.

Шапиће је рекао да СНС не види проблем да се након тога настави рад на даљој демократизацији, пошто држава у којој ће да постоји само једна страна никоме није потребна

Добро је да постоји алтернатива за актуелну власт и опозиција треба да понуди нешто конкретно ,а не да траже само појављивање на телевизији, нагласио је Шапић.

Он је поновио и да у постојећем дијалогу опозиција не би требало да условљава, а по њему то је приметно и у комуникацији са европским посредницима које сада опозициони лидери упозоравају шта треба да раде,а да прво нису хтели да разговарају без њих.

По Шапићу је неприхватљиво и да опозиција износи примедбе на састав делегације СНС у дијалогу који се води, јер ти људи имају легитимитет за тај посао, као што не би било коректно и то СНС не би себи дозволила, да одређује ко ће представљати политику опозиције без обзира што им се неки представници не допадају.

Потпредседник СНС сматра да опозиција без обзира да ли је то дијалог уз посредовање или без странаца треба да изађе са својим захтевима, а да власт онда треба да одговори, а не да очекују да њима власт нуди нешто што би они процењивали колико има смисла, и да у том контексту не може власт бити на потезу уколико нема јасне захтеве испред себе

„Свим нормалним захтевима СНС ће гледати да изађе у сусрет али ако неко каже дајте нам Дневник да га ми уређујемо, тог тренутка ви почињете да кршите Устав земље и то не стварно не може бити прихваћено“, нагласио је Шапић.

Он је позвао је све учеснике дијалога власти и опозије да учине све да релаксирају политичку ситуацију колико је год то могуће, да се понашају уљудно и да бране своје политичке ставове и да на тај начин покушају да пронађу минимум неких ствари око којих ће успети да се договоре и да врате ову земљу у нормално изборне токове, уз напомену да никога не би молио да излази на изборе.

Шапић је на крају рекао да очекује да се током лета дефинише неки споразум који би требало да се имплементира од септембра, шест месеци пред изборе, пошто они не могу да се одрже пре марта наредне године.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести