РИК прогласио изборну листу Група грађана: 1 од 5 милиона

БЕОГРАД: Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је вечерас изборну листу "Група грађана: 1 од 5 милиона" за изборе за народне посланике Народне скупштине, расписане за 21. јун.
glasacka kutija, Tanjug
Фото: Tanjug

Та листа је проглашена након што је подносилац, поступајући по закључцку РИК-а, накнадно доставио недостајуће правно ваљане изјаве бирача који подржавају листу.

На седници је усвојена одлука да представници ове листе уђу у проширени састав РИК-а.

Како је речено, још увек нису доставили предлог тих кандидата, а на то имају право до 15. јуна.

Такође, усвојени су и закључци на основу којих је подносиоцима две изборне листе наложено да у року од 48 сати од достављања закључка, отклоне недостатке својих листа како би оне могле бити проглашене, а реч је о листама "Чедомир Јовановић - коалиција за мир" и "Покрет Левијатан - живим за Србију".

Како је речено, коалиција "Чедомир Јовановић - коалиција за мир" треба да достави РИК-у најмање 612 правно ваљаних изјава бирача који подржавају ту листу, колико недостаје до 10.000 таквих изјава.

Када је реч о изборној листи "Покрет Левијатан - живим за Србију", подносилац те листе треба да достави најмање 3.085 недостајућих правно ваљаних изјава бирача који подржавају ту листу.

РИК је одбила као неоснован приговор председника Јединствене руске странке Зорана Марића у вези са подношењем изборне листе кандидата за предстојеће изборе.

Осим тога, као неблаговремени одбачени су приговори бирача на решење о наставку поступка спровођења изборних радњи у поступку избора за народне посланике.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести