Пуповац: Милановић ми потврдио да иде у Груборе

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је да му је, поред потпредседника хрватске владе Томислава Медведа, и председник државе Зоран Милановић потврдио да ће учествовати на обележавању страдања српских цивила у месту Груборе, током операције хрватске војске и полиције ''Олуја'' у августу 1995. године.
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Чуо сам се данас са Зораном Милановићем, јуче сам се видео са Медведом и обојица су потврдили да ће доћи у Груборе", рекао је Пуповац у Дневнику Нове ТВ уочи обележавања 25. годишнице ''Олује'' у Книну, после које ће се у августу одржати и комеморација за српске цивиле у Гроборима.

Везано за долазак представника српске националне мањине у Книн на годишњицу "Олује", Пуповац је рекао да је "тај терет преузео Борис Миилошевић као члан Владе", док ће он у понедељак отићи у Двор на Уни на комеморацију за 64 пацијента психијатријске болнице у Петрињи, који су у Двору убијени за време ''Олује''.

У овом тренутку, сматра Пуповац, најважније је да сви схвате, и Хрвати и Срби, да нико у Книн не иде да би још једанпут некоме нанео бол, да би учинио легитимним било чије страдање, пренела је Хина.

Чујем, тако неки говоре, а неки се боје да је тако. Милошевић иде тамо са много већим и значајнијим циљем, а то је да се почну поштовати жртве и једних и других и да се окренемо стварању друштва које ће бити засновано на истинској култури мира, казао је Пуповац.

Најважније је, нагласио је он, да "са српске и хрватске стране постоји минимални консензус о томе да овакви датуми и трауматска искуства више не буду повод за даље одржавање ратних ровова, него за њихово превазилажење".

Пуповац додаје да ће у понедељак бити у Двору на Уни, а у Србију ће, каже, ићи неко други.

Мој је посао стварање мостова, да се искуства између Србије и Хрватске почну да се мењају, додао је он.

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести