Пуповац: Још има простора за обнављање односа Хрватске и Србије

ЗАГРЕБ: Упркос оптужници српског тужилаштва против четири висока хрватска официра за ракетирање српских цивила у избегличкој колони, августа 1995., посланик и председник СДС С Милорад Пуповац сматра да има простора за обнављање односа и сарадње Хрватске и Србије.
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Према његовим речима, везано за оптужницу против четворице хрватских пилота, ствар је, каже, још увек таква да треба искористити прилику да се разговара и искористи време које је пропуштено.

"Од 2019. није било никакве сарадње у правосудним ни политичким питањима, да се правосудни представници нађу и договоре и отворе овај проблем који само може компликовати односе двеју влада; без тога тешко да може доћи до квалитетног решења", изјавио је Пуповац новинарима у сабору.

На питање је ли због различитих ставова о оптужници Србије доведена у питање владајућа коалиција, будући да СДС С подржава владу премијера Андреја Пленковића, Пуповац каже да није 12 година у коалицији да би проблем учинили још већим, него зато да би проблеме које имамо између Хрватске и Србије решавали.

"А простор за отварање разговора о овим неправоснажним оптужницама, постоји", уверен је Пуповац.

Истакао је да има простора да Хрватска и Србија крену према обнављању међусобних односа и тражењу механизама сарадње.

Поновио је да Хрватска не би требало да се јуначи с изјавама да ће одбацити такве оптужнице јер је, истиче, суђење за ратне злочине обавеза коју је Хрватска преузела Законом о сурадњи с Хашким судом и приступним уговором ЕУ, у којем се у члану 7. обвезују да ће наставити са процесуирањем ратних злочина.

Поновио је и да је "овај злочин познат од 1995. властима и Хрватске и Србије и БиХ и Међународном суду у Хагу, а да је друга ствар како је то пало у други план". Оценио је да је несарадња Хрватске ту имала веома важну улогу и пресудан утицај, а онда су, каже, и други имали утјецај да се то не процесуира.

Истакао је да му је важно да се зна да је реч о ратном злочину у којем је убијено девет цивила у избегличкој колони 30 километара од хрватске границе унутар територија БиХ.

Притом је, истиче, убијено и четверо деце, а 50 људи је рањено у том нападу за који се зна одакле су авиони кренули и на којем су подручју деловали.

Овај случај је један од немалобројних учешћа у ратним злочинима у којима Хрватска није испунила своју обавезу, навео је Пуповац, пренела је Хина.

Поновио је да Хрватска није одговорила на захтеве Тужилаштва БиХ из 2009., а није ни сама ништа предузела у овом случају.

Најважније је, каже, да се политизација питања несталих склони на страну, без обзира на то ко то подстиче и да се усмери на охрабривање правосуђа да направи неопходан посао, као и институције које имају надлежности у питањима проналажења несталих и суђења за ратне злочине.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести