Представљена Едиција „Прозна дела српских научника“

На 64. Сајму књига у Београду представљена Едиција „Прозна дела српских научника“, заједнички пројекат Покрајинске владе, Министарства културе и информисања, „Службеног гласника“ и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

Едиција обухвата десет књига међу којима су дела Атанасија Стојковића, Стојана Новаковића, Михајла Пупина, Михаила Петровића Аласа, Лазе К. Лазаревића, Горана Милашиновића, Милутина Миланковића, Владана Ђорђевића, Радована Самарџића, као и одабрани огледи и делови аутобиографија.

„После прошлогодишњег заједничког пројекта са Едицијом „Српска књижевност у великом рату“, ми као представници АП Војводине имамо и обавезу и одговорност да учествујемо у овом великом и значајном пројекту у ком ћемо осветлити и другу страну живота наших научника. У АП Војводини, и данас, баштинимо традицију коју су нам оставили великани и научници попут Николе Тесле, Милутина Миланковића и Михајла Пупина и стога је овај пројекат наша велика одговорност“, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је да је 64. Сајам књига добра прилика за представљање овог изузетног капиталног издања, идеје водиље за нове генерације.

„Писци из ове едиције јесу наши узори не само захваљујући гигантским резултатима које су постигли у својим професијама већ и због своје снаге и талента, чиме су допринели култури нашег народа. Охрабрени овом и прошлогодишњом едицијом, намера нам је да за следећу годину припремимо још један заједнички пројекат, сабрана дела Станислава Кракова, великог српског писца и значајне личности српске књижевности и историје“, казао је министар Владан Вукосављевић.

Председник Мировић и министар Вукосављевић обишли су и штанд „Православне речи“, где им је уручено капитално издање те куће, Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и Архива Војводине – „Споменица Присаједињења 1918–2018, Круна вековне борбе за ослобођење и уједињење“.

Фото: vojvodina.gov.rs

„Ова књига биће путоказ за нова времена и нове генерације, али и један историјски осврт на наше великане попут Светозара Милетића и Јаше Томића, који су осветлили пут слободе за српски народ у Војводини и због којих ми и данас живимо заветне мисли, мисли које се шире Војводином, а то су јединство и напредак“, нагласио је председник Мировић.

„Ова монографијачува успомену на помало заборављене људе и оклоности, а које не смемо да заборавимо, јер су нама ти људи који су извојевали слободу и уједињење важни и као симбол и као подсећање“, казао је министар Вукосављевић.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести