Поздрављамо позив посланика ЕП да ЕУ помогне Србији и ЗБ

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поздравила је став комесара за проширење Оливера Вархеија о потреби мобилизације финансијске подршке грађанима и привреди Западног Балкана у околностима пандемије корон вируса.
joksimovic
Фото: Ministarstvo za evropske integracije
Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поздравила је одлуку најутицајније и највеће политичке групације у Европском парламенту (ЕП) - Европске народне партије (ЕПП), чији је СНС придружени члан, да подржи најаву европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархеија о потреби мобилизације финансијске подршке путем Инструмента за предприступну помоћ (ИПА) у циљу пружања помоћи грађанима и привреди региона, већој флексибилности правила која се односе на државну помоћ, као и интеграцији региона у Европски центар за превенцију и контролу болести, саопштено је из СНС.
 
"Додатан позитиван сигнал представља и заједничко писмо посланика ЕПП, Зелених и либерала у ЕП председнику Европске комисије Урсули фон дер Лајен у којем су затражили да се дозволи извоз медицинске опреме из ЕУ у ЗБ", оценила је Јоксимовић.
 
Она је истакла да спремност Европског парламента (ЕП) да по убрзаним процедурама усвоји досадашње мере које је предложила Европска комисија (ЕК) током предстојећег ванредног пленарног заседања представља важан израз европске солидарности и конкретне подршке.
 
Посвећеност Европске народне партије, као и спремност наших европских партнера да Србију јаче укључе у уже секторске политике препознајемо као потврду спремности да и у наредном периоду заједнички и координирано наступамо у циљу сузбијања даљег ширења пандемије и постепеног опоравка и нормализације привредних кретања у Србији и ЕУ.
 
Јоксимовић је додала да Влада Србије посвећено ради и предузима свеобухватне мере које имају за циљ заштиту здравља и живота грађана и истакла да активно радимо и на анализи могућности коришћења подршке за економске последице пандемије из Фонда за солидарност Европске уније, будући да је ЕК 13. марта 2020. године одобрила адаптацију за коришћење овог фонда.
 
Предложеним изменама предвиђа се пружање помоћи државама и регионима погођеним заразним болестима у циљу што бржег поновног успостављања нормалних услова живота. "Подсећам да је Република Србија након поплава 2014. године већ путем Фонда солидарности добила помоћ ЕУ од око 60 милиона евра за отклањање економских последица и обнову кључне инфраструктуре", рекла је министар Јокисмовић.
EUR/RSD 117.5836
Најновије вести