Поповић: Ступање на снагу Споразума са ЕАЕУ је историјско

БЕОГРАД: Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић оценио је да ступање на снагу споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ) представља историјски тренутак за Београд.
nenad popovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

"Ово је историјски тренутак за Србију. Као резултат наших одличних политичких односа, отвориле су се нове перспективе за развој наших економских веза које су од кључног значаја за нашу државу, економију и грађане", рекао је Поповић за руску агенцију ТАСС.

Споразум о слободној трговини између Србије и ЕАЕУ ступио је данас на снагу и тиме је за Србију отворено тржиште од 180 милиона људи за око 99 одсто робе с домаћим пореклом.

Он је додао да споразум представља изузетну предност у поређењу са другим земљама у Европи и свету.

"Као министар у српској влади даћу све од себе да искористимо ову предност у потпуности како би са систематском стратешком подршком државе, српска економија могла да заузме најбољу позицију на овом тржишту и да могла да извози што је могуће више у будућности", рекао је Поповић.

Он је истовремено позвао инвеститоре из Русије и ЕАЕУ да улажу у Србију.

"Српска Влада даје велике субвенције за нова радна места. Развијамо изузетну саобраћајну инфраструктуру и имамо одлично образоване инжењерске кадрове. Захваљујући томе Србија је постала глобални лидер у привлачењу директних страних инвестиција у протеклих неколико година", рекао је министар.

Србија је потписала споразум у Москви 25. октобра 2019. године, са чланицама ЕАЕУ - Русијом, Казахстаном, Белорусијом, Јерменијом и Киргизијом.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести