Вучић: Дуго смо разговарали, желео да чује став Србије о КиМ

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас после састанка са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Њујорку да Србија може да рачуна на америчку подршку када је реч о укидању такси и наставку дијалога Београда и Приштине.
Vučić i Pompeo foto: Tanjug/video
Фото: Вучић и Помпео фото: Танјуг/видео

"Дуго смо разговарали о свему, желео је да чује шта Србија мисли пре свега о решавању косовског проблема. Чини ми се да сам на најкраћи и најједноставнији начин рекао став Србије", написао је на Инстаграму председник Србије.

Замолио је, како каже, америчку администрацију да покуша, иако је то и до сада чинила, да још снажније утиче на косовско-метохијске Албанце да укину таксе коју су наметнули Србији пре годину дана.

Фото: Printscreen Instagram

"И по том питању нема сумње да имамо америчку подршку, јер они, као и ми, сматрају да је важно да се настави дијалог између Београда и Приштине",закључио је Вучић.

Вучић: Спремни на дијалог са Приштином, без обзира на политичку цену

Александар Вучић изјавио је вечерас у Њујорку за РТС, након састанка са државним секретаром Мајком Помпеом, да је америчком званичнику рекао да је Србија спремна да, чим се укину таксе, крене у отворени политички дијалог са косовско-метохијским Албанцима.

Рекао је да је Београд за то спреман у сваком тренутку, без обзира на унутарполитичку агенду, без обзира што то никоме из власти у Србији не доноси поене . "Није важна политичка цена коју морате да платите", додао је он.

Вучић је истакао и да људи у нашој земљи имају "прилично нежне уши и не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ више воле оно што има везе са нашим митовима".

Додао је и да Помпеу говорио и о важности заштите наших сакралних објеката, цркава и манастира на КиМ, посебно имајући у виду последње случајеве који се тамо догађају.

"Задовољан сам да је оно што сам говорио изазвало пажњу Помпеа и верујем да ће Америка још снажније желети да се укључи, на различите на начине, у решавање проблема у региону" рекао је Вучић.

Он је истакао да нема сумње да Србија има подршку САД за укидање такси, јер сматрају да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине. 

Вучић је, рекао да обично са важних састанака има најмање великих вести. 

„Помпео је врло озбиљан и одговоран човек и желео је да чује шта Србија мисли пре свега о питању решавања ксоовског проблема. Чини ми се да сам на најкраћи и најједноставнији начин рекао које су позиције Србије“, објаснио је он. 

Вучић је казао да је замолио америчку администарцију да покуша, иако је то и до сада чинила да снажније утиче на косовскометохијске албанце да укину таксе.

„По том питању нема сумње да имамо подршку јер сматрају да је авжно да се настави дијалог да бисмо могли на сваки начин и по сваку цену сачувамо мир, гледамо у будућност и одређујемо наше економије.

Помпео: Продуктивно с Вучићем о дијалогу и путу ка ЕУ

Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је вечерас да је са председником Србије Александром Вучићем имао продуктивне разговоре о дијалогу Београда и Приштине и приступању Србије ЕУ.

Он је то написао на свом Твитер налогу по завршетку састанка у Њујорку.

Фото: Printscreen Twitter

„Нормализација односа са Косовом ће ојачати стабилност и просперитет Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице“, навео је Помпео.

Састанак Вучића и Помпеа трајао је дуже него што је било предвиђено, око два сата.

Информацију о састанку са председником Вучићем објавио је на Твитеру и Инстаграму уз фотографију са састанка.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести