Петрич: ЕУ не може ћути по питању "војске Косова"

БЕОГРАД:  Аустријски дипломата Волфганг Петрич сматра да Европска унија не би смела да не чини ништа по питању формирања косовске војске само зато што су Сједињене Америчке Државе подржале Приштину у њеним намерама.
 Austrijski diplomata Volfgang Petrič  Foto Foto:  Tanjug/ TanjaValic
Фото: Аустријски дипломата Волфганг Петрич Фoto Тanjug/ tanja valic/

"Реч је о унилатералном кораку Приштине који није добар, који је у супротности са конструктивним дијалогом и због тога у Бриселу постоји велики скептицизам о најављеном формирању косовске војске", истиче Петрич у изјави Танјугу. 

Аустријски дипломата сматра да евентуално формирање косовске војске, посматрано из војног угла, неће угрозити безбедност региона, али ће "свакако додатно уздрмати веома нестабилну атмосферу"."Да ли уопште можемо отворено и разговарати о стабилности и безбедности региона када једна страна унилатерално покушава да уради нешто што је у супротности вољи НАТО", каже Петрић.

Он сматра да одлука приштинских власти о формирању војске није мудра.На питање да ли ће косовска војска, уколико дође до њеног формирања, моћи да учествује у међународним мисијама НАТО, Петрић каже да је убеђен да се то неће догодити.

"НАТО је против ове одлуке приштинских власти и не заборавите да је НАТО и даље одговоран за очување безбедности и сигурности на Косову и не могу они тек тако да поделе одговорност о безбедности са новом успостављеном косовском војском“, напомиње аустријски дипломата.

Он указује да ће НАТО веома опрезно пратити ситуацију и обесхрабрити власт на Косову да настави са реализацијом таквог плана.

"Нисам сигуран да ли ће у томе успети, али као што сам рекао имамо негативни развој догађаја и уверен сам да ће Брисел све то да заустави", додаје Петрич.

Петрич верује да Брисел има потенцијал да реши актуелне проблеме са Приштином, али да у овом тренутку не постоји ни једна креативна идеја како се вратити на конструктиван дијалог који је постојао у прошлости. 

"Мислим да ће (шефица европске дипломатије) Федерика Могерини успети да врати обе стране да делују рационално и да не доводе у питање, као што је косовски премијер већ урадио, напредак у дијалогу. Ми већ желимо да видимо резултат. Ми не можемо више да чекамо", закључује Петрич.

Мунгос
10.12.2018 • 16:03
А знате зашто Европа ћути. Због Америке и водеће улоге у НАТО савезу. Нема НАТО подршке, нема ко да вас брани од Русије. А вас изгледа плаши Русија. А не знате да вас она снабдева гасом. Или Америка?
EUR/RSD 117.1996
Најновије вести