Петковић: Захваљујући Вучићу добијене гаранције ЕУ

БЕОГРАД/КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Захваљујући снажним дипломатским напорима председника Александра Вучића, Београд је успео да добије потребне гаранције ЕУ и тиме постигне договор који се тиче слободе кретања и српских докумената, саопштио је вечерас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

То је, истакао је, од пресудног значаја за Србе који живе на КиМ.

Њиме смо успели да обезбедимо мир и стабилност на простору Косова и Метохије и сачувамо српске личне карте за Србе у јужној покрајини, како северно, тако и јужно од Ибра. Зато могу да кажем да имамо значајну и важну вест, навео је Петковић.

Ракић: Договор од непроцењивог значаја за Србе на КиМ

Председник Српске листе Горан Ракић поздравио је вечерас договор између Београда и Приштине о излазно/улазним документима и поручио да је овај договор од непроцењивог значаја за Србе на Косову и Метхији.

Поздрављам договор који је српски преговарачки тим на челу са председником Вучићем постигао у вези са слободом кретања, а којим се, пре свега, чувају мир и стабилност, као и српске личне карте на овим просторима, рекао је Ракић за телевизију "Пинк".

Он је додао да је ово "само гашење пожара, или покушај гашења, али да је ватра и даље присутна и да долази из Приштине".

За Србе који живе на КиМ ово је договор од непроцењивог значаја, јер наш народ најбоље зна колико је прошао непроспаваних ноћи, бриге, колико је стрепњи за нама, јер тај 1. септембар је колико већ сутра, поручио је Ракић.

Лидер Српске листе каже да не зна какви ће бити даљи потези Приштине, и нагласио да појачане тензије на северу КиМ узнемиравају српски народ.

Овим договором, додатним гаранцијама, заштићена су наша права. Најбитније је да је осигурано да нико не сме да дира српске личне карте, чиме се још једном потврђује присуство институција наше државе на овим просторима. Тражили смо и гаранције од председника Вучића и добили их, а то је да нас нико неће протеривати са кућних прагова, хвала неизмерно председнику и нашој држави на томе, поручио је Ракић.

Он је истакао да нема сумње да су пред Србима са КиМ нови изазови, али да се неће дозволити ни укидање КМ регистарских таблица државе Србије.

Пружаћемо апсолутну подршку руководству државе у свим дипломатским напорима који нас очекују, са циљем да се очува мир и стабилност на овим просторима, закључио је Ракић.

СЛ: Вучић и преговарачки тим сачували српске личне карте

Српска листа поздравила је вечерас договор који је српски преговарачки тим на челу са председником Александром Вучићем постигао у вези са слободом кретања, а којим су пре свега сачувани мир и стабилност и српске личне карте на овим просторима.

За Србе који живе на Косову и Метохији то је од непроцењивог значаја, јер наш народ најбоље зна колико је непроспаваних ноћи, бриге и стрепње за нама како ћемо дочекати 1. септембар и најављене једностране мере из Приштине, уз појачане тензије на северу покрајине, саопштено је из Српске листе.

Овим договором и додатним гаранцијама које је чврстим и непоколебљивим ставом у заштити националних интереса пре свега Срба са КиМ показао председник Вучић заштићена су, истичу, наша права да достојанствено и слободно живимо на својим огњиштима.

“Осигурано је да нико нема право да дира у српске личне карте Срба са КиМ, чиме је још једном потврђено присуство институција наше државе на овим просторима".

Из Српске листе подсећају да су Срби са КиМ тражили и добили гаранције председника Вучића да их нико неће протеривати са кућног прага и данас, кажу, сведочимо да су наша држава и председник то обећање и испунили.

Нема сумње да су пред нама бројни изазови, али ми Срби с Косова и Метохије поручујемо да нећемо дозволити ни укидање КМ регистарских таблица државе Србије и да ћемо наставити да на томе инсистирамо и пружамо пуну подршку нашем руководству у свим дипломатским борбама које нас чекају да бисмо сачували мир и стабилност на овим просторима, поручили су из Српске листе.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести