Петковић: Курти задао смртоносни ударац Бриселском дијалогу

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти својим изјавама у Берлину о Заједници српских општина и сменом директора регионалног полицијског директората Север Ненада Ђурића - задао смртоносни ударац Бриселском дијалогу.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Како је нагласио, Курти је тиме изазвао узнемиреност код Срба са КиМ због чега је, како каже, председник Србије Александар Вучић током прошле ноћи разговарао седам сати са политичким представницима Срба са Космета.

"Наш народ је јединствен и одлучан да брани своје право за останак и опстанак на својим огњиштима. Председник Вучић им је рекао да их разуме и указао им на све последице уколико дође до разградње Бриселског споразума. Они су рекли да разумеју председника, али да не желе да ниједан Србин напусти Косово и Метохију", пренео је Петковић.

Како додаје, Срби су поручили да ће учинити све да се боре да одбране своје право да опстану на КиМ, као и да ће на демократски и миран начин учинити све да покажу пун отпор на незаконите и једностране одлуке Аљбина Куртија, али и да су поручили и да ако неко нападне наш народ да ће се борити свим средствима.

На питање да ли ће Срби изаћи из косовских институција, Петковић подсећа да је за сутра заказан састанак свих политичких представника са КиМ на којем ће донети своју одлуку.

"Нас ће обавестити и свакако шта год да је и како год да је ми нећемо одустати од свог народа јер то у којој држави живе моћи ће сви да виде и у недељу и данима пред нама па да се види да ли на северу треба да се вијори плаво-жути, црвено-црни барјак или наша тробојка", казао је Петковић истичући да ће сви добро видети да је њихова једина држава држава Србија.

Петковић истиче да је Аљбин Курти својом јучерашсњом изјавом у сред Берлина, када је рекао да га не интересује формирање ЗСО, да папир можда постоји у Београду, али не у Приштини, као и изјавом да смењује Ђурића задао смртоносни ударац Бриселском споразуму, али и свакој могућности да се иде ка нормализацији односа.

"То је наишло на огорчење нашег народа. Очекује се реакција државе Србије, посебно због кршења међународног права, Бриселског споразума, али и других споразума. Ово понашање је кап у последњој часи, а право је питање да ли је неко јуче са запада могао чути или је чуоКуртија који гази усред Берлина споразуме, чиме је понизио ЕУ, али и Србију и Србе на КиМ", указао је Петковић.

Иронично је упитао да ли можда Запад није чуо те изјаве па тако немамо реакције већ 24 часа.

Курти је, како каже Петковић, сменом Ђурића прекршио тачку 9 Бриселског споразума јер, како појашњава, за његово постављање, али и смену задужени су градоначелници четири општине са већинским српским становништвом на северу КиМ.

"Због оваквог понашања Приштине и намере да у потпуности притисне српски народ и по питању пререгистрације возила, али и смене Ђурића, на такво понашање наш народ одговорио је јединствено и сложно. Узнемирени су и због тога је јуче председник Вучић разговарао са њима", наводи.

Како истиче, председник је јасно рекао и да је држава Србија уз свој народ на КиМ и да се никада више неће поновити Олуја или погром.

"Србија ће на крају да победи, данас имамо на челу председника који се бори за наш народ на КиМ и који их никада неће оставити на цедилу", казао је он.

На питање имају ли било какви преговори с Приштином смисла, и констатацију да у ЕУ очекују брзи одговор на француско-немачки предлог, Петковић је жустро одговорио - како нема тог брзог одговора из Брисела, и са запада када Курти брутално крши Бриселски споразум.

“Када Курти понижава и Немачку и ЕУ усред Берлина, говорећи да га не инетересује Заједница српских општина? Зашто нема одговора ни на то што су незаконито сменили Ненада Ђурића само зато што је радио свој посао и бранио договорено Бриселским споразум”, упитао је Петковић.

Поручио је да смо “сити” лицемерја и тзв. наивности запада и да ће Србија бранити своје право да се чује истина, борити се за мир и стабилност.

“Али, када вас сатерају у ћошак, не дају вам шансу да одговорирте, иако смо све време говорили и инсистирали да морамо у Бриселу да тражимо решење, да идемо у правцу компромиса, да сачувамо мир и стабилност на Западном Балкану… што смо и јуче показали, током Берлинског процеса, јер смо учестовали у договорима који треба да побољшају слободу кретања у региону”, рекао је Петковић.

Навео је и да је понашање Аљбина Куртија неприхватљиво, и да иде управцу гажења свега српског на КиМ, са крајњим циљем да се протера Србија и српски народ са КиМ.

"Зато је наш народ израдио велику бојазан да му се не догоди да у камионима, приколицама иде у правцу централне Србије. То неће дозволити ни Београд, ни председник Александар Вучић", рекао је Петковић.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести