Пастор: Сарадња с Кином све интензивнија и јача

НОВИ САД: Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседници Скупштине АПВ Дамир Зобеница, Снежана Седлар, Александра Ђанковић, Душан Јаковљев и Мирослав Васин разговарали су с делегацијом Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Народне Републике (НР) Кине.
pastor kinezi
Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

Како је саопштено саопштено из Скупштине Војводине, Пастор упознао је потпредседницу Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције НР Кине Ли Бин и чланове делегације с веома активном и конструктивном сарадњом између АП Војводине и кинеских провинција, која је значајно интезивирана у претходних неколико година.

Он је нагласио да је за АП Војводину изразито значајно то што са пет кинеских провинција, Хајнаном, Гуангдонгом, Ђилином, Фуђиеном и Хебејом, има институционализовану сарадњу, која олакшава и убрзава успостављање ближих привредних, културних, образовних и других односа и реализовање заједничких пројеката.

На састанку је наглашено да су односи Републике Србије и НР Кине на историјском максимуму, да их карактерише велико међусобно поштовање и поверење, као и да томе, поред потписаних стратешких споразума о сарадњи, снажно доприноси лично уважавање председника две земље, Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Пастор и потпредседници Скупштине АПВ изразили су посебно задовољство због значајних кинеских инвестиција у нашој земљи и истакли да је у пет кинеских компанија које успешно послују у АП Војводини запослено више од 1600 људи.

Крајем марта 2019. године положен је камен темељац за изградњу фабрике за производњу ауто гума кинеске компаније Схандонг Лингонг, у Зрењанину. Та инвестиција ће износити једну милијарду евра и планирано је запошљавање 1.500 људи. За нашу покрајину, и земљу у целини, овакве инвестиције су од животне важности и учинићемо све што је потребно да их у будућности буде још, истакао је Пастор.

Потпредседница Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције НР Кине Ли Бин изразила је велико задовољство што се Република Србија наметнула као стратешки најважнији партнер у оквиру кинеске развојне стратегије "Појас и пут" у овом делу Европе, и додала да су успешни капитални пројекти, попут куповине железаре у Смедереву и изградње брзе пруге између Београда и Будимпеште, увод у дугорочну сарадњу и заједничке пројкте на корист оба народа.

Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

Она је нагласила да је НР Кина и надаље спремна да снажно охрабрује и логистички подржава кинеске провинције да интензивирају сарадњу са Србијом, са посебним акцентом на повезивању локалних и регионалних средина.

На састанку је разговарано и о могућностима даљег заједничког развоја односа, у областима пољопривреде, науке, образовања, као и наставка развијања међусобног пријатељства.

Састанку је присуствовала и амбасадорка НР Кине у Републици Србији Чен Бо, као и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести