Пастор: Могућност промене територије није реална

СУБОТИЦА:  Председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор оценио је данас да је веома важно да се пронађе решење за Косово и Метохију како би Срби који тамо живе могли да сачувају своје националне, културне и духовне вредности.
Ištvan Pastor na subotičkoj TV Panon  Foto:  Pannon RTV/skrinšot
Фото: Иштван Пастор на суботичкој ТВ Панон  Фото: Pannon RTV /skrinšot

"Важно је пронаћи и решење да Срби који тамо живе, без обзира у ком броју, могу да сачувају своје националне, културне и духовне вредности и да живе у цивилизованим и безбедним условима. Не сматрам реалном могућност ни за промену територија, ни становништва", рекао је Иштван Пастор.

Пастор је гостујући на суботичкој ТВ Панон оценио да се у последње две до три године међународни положај српске државе и српског руководства променио позитивно.

"Сада видимо колико се Србија у претходном периоду налазила у подређеном положају. Такође, видимо да Приштина иде на то да све добије. Ситуација се не може решити тако да неко добије све, а неко ништа. Овде је потребно решење у којем ће обе стране осећати да су и изгубиле и добиле", рекао је Пастор и подсетио, на то колико се дневница издвајало за изградњу путева, енегетског система, или за друге инвестиције на Косову. 

"Због тога и ми војвођански Мађари треба да прихватимо то решење јер и ми смо улагали у ту територију, а не може сад неко да узме тај новац", рекао је Пастор који је говорио и о питањима могућности враћања служења војног рока.Према његовим речима разумљиво је што се ту и тамо, повремено појављује та тема. 

"То се догађа и у земљама у окружењу попут Мађарске. Међутим, то није реално јер су се промениле околности. ... Осим тога, обавезу служења војног рока буџет Србије тренутно не би могао да издржи јер те људе треба и хранити, сместити, и обући", рекао је он.

Председник СВМ-а и Скупштине Војводине говорио је и о великим улагањима у здравство и подсетио да је председник Србије Александар Вучић најавио инвестиције од милион евра у здравствене установе широм земље. 

"Гледајући и примарну здравствену заштиту, као и болнички сектор, они су тренутно у неприхватљиво лошем стању. Последњих месеци, готово годину дана, раде се системске припреме како би се та ситуација променила. Милијарду евра је много, али је питање да ли ће и након њиховог улагања бити иделани услови јер говоримо о области која је повезана са стално новим захтевима и улагањима“, рекао је он,

Пастор је такође рекао да обнова услова и опремљености здравствених установа мора да тече заједно са побољшањем положаја здравствених радника, јер у сурпотном она нема смисла. 

Уз побољшање материјалног полоажај запослених у здравству, потребно је и укидање закона о ограничавању броја запослених у јавном сектору.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести