Палмер: Статус кво неодржив, нема бољег тренутка за споразум

ПРИШТИНА: Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер оценио је данас да је статус кво на Балкану неодржив и позвао приштинске власти да "интензивирају напоре" за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа са Београдом. 
Metju Palmer Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Палмер је на обележавању 20. годишњице од уласка НАТО снага на косовску територију поручио онима који, како је навео, верују да ће се у једном тренутку створити бољи услови да се испреговара споразум да "нема бољег тренутка од садашњег". 

Он је оценио да је нормализација односа кључна за "европску будућност обе земље" и за стабилност, просперитет и будућност региона. 

"САД су на страни Косова како би охрабриле његов напредак, али време је да Косово интензивира напоре да обезбеди трајан мир тако што ће постићи свеобухватан споразума о нормализацији односа са Србијом, који ће бити концентрисан на узајамно признање", рекао је Палмер. 

Он је додао да је то једини начин да се оконча спор, који, како је рекао, задржава две стране да испуне свој потенцијал. 

У том контексту, он је подсетио на "историјско помирење" Грчке и Македоније које је, како је оценио, показало да је уз храбре лидере, окренуте ка будућности, могуће оставити по страни спорове из прошлости. 

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести