Отворена изложба Један век од васпостављања Српске патријаршије

НОВИ САД: У Патријаршијском двору у Сремским Карловцима вечерас је отворена изложба „Један век од васпостављања Српске патријаршије 1920–2020“, у оквиру обележавања стогодишњице тог важног историјског догађаја.
v
Фото: Printscreen/Instagram@milosvucevic_gradonacelnik

Честитајући овај јубилеј, патријарх српски Порфирије рекао је да Сремски Карловци својом материјалном и духовном културом сведоче да је наша црква прожета са нашим народом, те да је наш народ у исто време наша црква, истичући да је ова изложба прилика да шетајући кроз прошлост боље упознамо и себе.

Црква је увек била стожер нашег постојања, чувар нашег духовног и националног бића и темељ нашег идентитета. Зато је и ова свечаност повод да у знак захвалности и поштовања смерно погнемо главе пред свима онима који су, кроз векове, пламен те зубље предано чували, као завештање предака, као смисао живота и као светлост која ће зарити и озарити не само њихово него и сва потоња поколења нашег народа, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Како је додао, разлог више за поштовање те истрајности и оданости, према његовим речима, јесу духовна пустош, одрицање од самих себе и странпутице и беспућа којима смо, као народ, ходали деценијама после Другог светског рата, да би нас, мада и сама у том периоду тешко рањена, наша црква поново примила у своја недра и вратила на за нас једини могући и једини исправан пут – пут православља и светосавља.

Кроз сва та столећа кандило српске православне вере се овде, у Сремским Карловцима, никада није гасило. Заветовани смо да ово место свеоубхватно обновимо, изјавио је Мировић.


Вучевић: Народ, црква и држава нераскидива ткива

Фото: Printscreen/Instagram@milosvucevic_gradonacelnik

Прво, морам рећи да сам одушевљен како су Сремски Карловци данас окићени и како су поносни Сремци дочекали свог патријарха и своје владике. Некад сам могао само да сањам да народ изађе на улице и јавно покаже да припада светој СПЦ. Наш домаћин, владика сремски господин Василије је мудро и тачно рекао да смо од Господа Бога привилеговани као генерација која може да обележи овако важан датум, датум уједињења наше цркве, али и народа и државе. И у добу после царства, кнежевине и деспотовине, у добу окупације са југа и севера, када је укинута Пећка патријаршија, сви покрајински делови свете српске православне цркве су чували српско име, народ и његово културно наслеђе, а пре 102 године је сазрело време да се они споје под троном српског патријарха. Народ, црква и држава су нераскидива ткива, вазда били и остали. Желим да од срца честитам патријарху, свим архијерејима, клиру, верном народу и нашој држави на овом великом јубилеју. Као што стихови наше дивне химне кажу - нека Бог и спаси и сачува и нашу Србију, и њене грађане, и све Србе где год живели! На многаја љета, поручио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.


Како је навео, важну симболику има и то што ова свечаност почиње у предвечерје 15. маја – дана на који је баш овде, у Сремским Карловцима, 1848. године створена Српска Војводина и обновљено звање и достојанство српског патријарха.

Била је то једна од преломних тачака у вековној борби овостраног Српства за ослобођење и уједињење, борби која ће бити крунисана присаједињењем Војводине Краљевини Србији у новембру 1918. године, дакле баш у време када је започет и процес уједињења Српске православне цркве, истакао је Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Господ нам је подарио да будемо учесници обележавања овог важног историјског момента нашег народа, те да управо то уједињење буде и порука и поука нашем народу и човечанству. Као што су наши преци у овој кући и Карловачкој митрополији доносили одлуке за добробит нашег народа и наше цркве, и ми данас пишемо нашу историју, изјавио је епископ сремски Василије.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести