Отворен пројекат прекограничне сарадње OASIS

У Новом Саду данас је одржана конференција којом је отворен пројекат OASIS, одобрен за финансирање у оквиру Interreg - IPA програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија 2014 -2020. и тренутно је у фази потписивања уговора. За његову реализацију, из Европске уније је планиран буџет од 499,81 хиљада евра.
д
Фото: Покрајинска влада

Пројекат OASIS за циљ има развој здравственог, омладинског и спортског туризма на подручју пограничних општина Кањижа (Србија) и Киштелек (Мађарска). На подручју Кањиже то су ревитализација постојећих спортских објеката, изградња вишенаменског спортског терена, као и организација летњег кампа за ученике 16 средњих школа у Војводини. У мађарској општини Киштелек то је изградња центра за саветовање о здрављу са медицинским третманима.

Поздрављајући учеснике конференције у име водећег партнера на пројекту, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш је рекао да је пројекат значајан јер доприноси јачању веза међу људима у Србији и Мађарској, нарочито у пограничном подручју, промовише културу и туризам у Дунавском региону , те развија туризам и привреду.

„Поред туристичке компоненте, овај пројекат ставља у фокус младе људе као један од наших најважнијих ресурса и ангажује их у спортским и едукативним активностима које кумулативно доприносе бољим ефектима пројекта“, нагласио је потпредседник Њилаш.

Он је додао да ће, на овај начин, у наредној години активности Покрајинског секретаријата усмерене на организацију кампа с циљем унапређивања међуетничке толеранције међу младима, бити финансиране из IPA фондова, што је одлична припрема за будуће коришћење структурних фондова ЕУ.

Директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине Видосава Ендерић изразила је задовољство што се све већи број институција у Војводини укључује у пројекте који се финансирају из средстава ЕУ, поткрепивши то подацима да је OASIS 13. пројекат те врсте који се имплементира, као и да се за 13 пројеката аплицирало у овој години.

Поред водећег партнера на пројекту - Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у његовој реализацији учествују Општина Кањижа и Фонд „Европски послови“ АПВ, као и партнер из Мађарске - Општина Киштелек (Жупанија Чонград).

Е. Д.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести