Од почетка прошле године 222 напада на Србе на КиМ

БЕОГРАД: Од почетка прошле године до данас на Косову и Метохији догодила су се 222 напада на српско становништво, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у разговору са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УН на КиМ Каролином Зијаде о актуелној ситуацију у нашој јужној покрајини.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Петковић је рекао да је број етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину, цркве и манастире порастао за 60 одсто у односу на период пре доласка Аљбина Куртија на власт што, упозорио је, озбиљно отежава напоре за решавање конфликта.

Истакао је да су недавни једнострани и противправни потези Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама директна претња урушавању дијалога што, додао је, води дестабилизацији ситуације на терену.

Петковић је рекао да су стабилност и мир подједнако у интересу и српског и албанског народа на КиМ, али и читавог региона.

"Међутим, јасно је да политички представници Албанаца не деле то мишљење и да зато свакодневно изазивају кризне ситуације на терену", додао је Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Подсетио је да је недавно рањавање српског деветнаестогодишњег младића Немање Митровића код Обилића од стране албанских разбојника последњи у низу инцидената изазваних, додао је, антисрпском политиком и реториком пуном мржње према српском народу која се свакодневно може чути у Приштини.

Петковић је подсетио и на случај Николе Недељковића (20), који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен на осам месеци затвора.

Поручио је да ће Београд, упркос свему, наставити да тражи компромисна решења сматрајући да на тај начин заправо ради у интересу свих чија је амбиција да живе у стабилном и просперитетном друштву иако је, каже, јасно да међу политичким представницима Албанаца са КиМ постоји све мања спремност за то.

Додао је да је то најбоље потврђује чињеница да је прошло више од девет година од постизања споразума о Заједници српских општина, која до данас није успостављена.

Петковић је рекао да је споразум постигнут у области енергетике отворио могућност за постизање помака и у другим областима, пре свега у решавању питања несталих, али да је и ту приштинска страна показала да није спремна за сарадњу.

Скренуо је пажњу и на честе забране уласка на Космет званичницима Србије, чиме се крши споразум о слободи кретања и изразио је наду да ће се са овом праксом престати.

Петковић је захвалио шефици УНМИК-а на доследној статусној неутралности мисије на чијем је челу, истакавши да су Уједињене нације за Србију важан саговорник и гарант примене Резолуције Савета безбедности ОУН 1244.

Састанку је присуствовала и представница генералног секретара УН и шефица Канцеларије УН у Београду Мари Јамашита, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести