О чему ће Вучић разговарати са Путином...

БЕОГРАД : Председник Србије Александар Вучић каже да ће прва тема разговора са руским председником Владимиром Путином бити Косово, али да ће се разговарати и о допремању руског гаса, железницама и бројним другим темама.
Vučić Putinu poklonio knjigu Foto: Tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

У плану је, истиче, потписивање више од 20 споразума.

"Прва тема је Косово и наши билатерални односи, односи у региону и свету. Ја од Путина чујем шта мисли о стварима које се догађају у свету, у Украјини, Сирији, шта мисли о односима са великим силама", каже Вучић за Студио Б.

На питање како на Путинову посету реагују у окружењу каже:

"Шта ме брига? Позвали смо и Трампа, али није дошао, Путина смо позвали и он се одазвао, доћи ће и Макрон, а надам се да ће у 2019. поново доћи Си Ðинпинг, то би била огромна част."

Једна од тема разговора биће и допремање руског гаса у земљу, посебно с обзиром на могућност да се нешто догоди у односима Русије и Украјине.

Вучић наводи да наша потрошња гаса стално расте, а немамо одакле да га довучемо, јер, немамо "Александропули луку или течни гас (ЛПГ)".

"Нећу да платим дупло већу цену течног гаса да би се то некоме на Западу свидело. Хоћу да платим најјефтинији гас, да грађани могу да живе и индустрија да се развоја. То нису моје паре него паре грађана, државне паре... Да тако платим вашу љубав.. тај филм нећете да гледате", рекао је он.

Иако Србија разговара са Бугарском о интерконектору и другим изворима гаса, он каже да ће 90 одсто гаса долазити од Русије, из Турског тока...

"Само да се договоримо са Русима, можемо и хоћемо, али само ви из Европе реците одакле можемо да узмемо гас. Ви сте се за себе лепо договорили (о Северном току), кад вама треба онда може, а кад нама треба онда не може..." истиче Вучић.

Са руским председником разговараће и о даљем ангажовању РЖД (руских железница).

"Не раде они код нас за џабе, али раде добар посао. Тражио сам да убразају радове, да се заврши рад на деоници Сатар Пазова - Нови Сад и диспечерски центар, па онда да идемо од Ваљева ка граници Црне Горе, а онда за друге а можда и за њих - да завршимо Коридор 10", рекао је Вучић.

Планиран је и бизнис форум који би се тицао тицао савремних технологија, ИТ и неких предузећа која желе да се баве роботизацијиом.

"Русија у то много улаже, 70 милијарди... И то је један од предлога. Имамо и добру војно-техничку сарадњу, полицијску....", додао је он.

Каже и да је потребно да се повећа трговинска размена, која може и мора да буде много већа.

"Размена са Немачком је сада прешишала размену са Русијом, сигурно да је ту било и грешака наших и наших руских партнера", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести