Три опције за мандатара: Брнабић, Вучевић, један из коалиције

БЕОГРАД: Три могуће опције за мандатара су актуелна премијерка Ана Брнабић, Милош Вучевић и један из редова коалиционих партнера, рекао је председник Александар Вучић.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

О томе, каже, још размишља.

Гостујући на Првој тв., Вучић је рекао да ће његов предлог СНС-у бити да наставе коалицију с СПС-ом.

Још размишљам, један кандидат од коалиционог партнера, а два кандидата и можда још неко из СНС - Милош Вучевић и Ана Брнабић. То су три могоуће опције и разматраћемо их све три, рекао је председник.

На питање зашто Брнабић није једини кандидат и да ли то значи да није добро обављала свој посао, Вучић је одговорио одречно.

Ана је изванредно обављала посао и ако не буде мандатар, добиће сигурно неку одговорну функцију, рекао је Вучић.

Упитан да ли зна ко ће бити министри у будућој влади, Вучић каже да избор 20 министара није списак који он диктира. То је, истиче, политички компромис.

То је рандеву с реалношћу, рекао је Вучић цитирајући Шојблеа.

О министрима мора да се изјасни политичка странка, каже председник и додаје: "Јер ако мислите да нећу да се бавим Косовом због тога што ће један да ми долази да ми се жали што није министар, а други да ми доноси пиће срећан што ће бити министар...".

Вучић је рекао и да га не треба држати за реч, али да верује да ће посао око избора владе бити брзо завршен.

Не држите ме за реч, али брзо ћемо завршити.

Поновио је да нема тога ко би могао да га позове, ма ко био, да му каже да неко може или да неко не може да буде министар.

Презирем агенте било чије, презирем људе који раде за другу земљу, а то што неки мисле да је то патриотизам, иди мајсторе у свемир, овде се живи за ову малу, прелепу земљу, рекао је Вучић.

Нисам оптимиста, у Брисел идем с добром вољом

Вучић је изјавио да није оптимиста када је реч о предстојећем сусрету с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу, 18. августа, али да иде с добром вољом да укаже на сву, како је навео, погубност и опасност са којом се суочавамо.

Подсетивши да је од потписивања Бриселског споразума, који предвиђа формирање Заједнице српских општина, прошло више од девет година, Вучић каже да Запад то не занима и да они кажу да све мора да буде у складу са косовским уставом.

Ако је то тако, каже Вучић, Приштина то може да уради и без дијалога.

Што се пререгистрачије тиче, председник истиче да Албанцима није циљ да ми прихватимо РКС табле, већ да хоће да укину КМ таблице, јер су сви Срби са југа одавно прихватили РКС табле.

Јер када нема КМ таблица онда је то доказ да Србија не живи на Косову. А на то немају никакво право. И не постоји начин да нас на то натерају, рекао је Вучић гостујући на Првој тв.

На питање шта ће Београд да уради од 1. септембра, Вучић каже да ћемо радити оно што можемо.

Они заједно с НАТО могу шта хоће, мада Столтенберг се понаша одговорно, Кејфор такође, али силе заштитнице, чије то чедо, баш брига за Србе и Србије. Јер, по њима је Косово суверена земља и хоће да отерају Србе са Косова, навео је председник.

Вучић је рекао да зна кога они желе да ликвидирају.

Ми знамо и кога јуре, знамо имена између шест и десет лица које они желе да ливидирају, мисле да су они носиоци отпора, увек су то највећи криминалци, психоате, лудаци..., рекао је Вучић.

За њих је, каже, сада и Србин са каменом терориста и криминалац иако живи на територији своје земље по резолуцији 1244.

Појашњава да је обелодањивање намере Приштине један од разлога да то спречи, али ће, истиче, они наставити са својим акцијама и неће се умирити док како је рекао, не заврше север Косова.

То им је једино важно и мисле да су све одавно завршили. На силу можете све, али вам нећемо дозволити погром нашег народа, рекао је Вучић и поручио да ће Србија учинити све да одржи мир, готово по сваку цену.

На питање шта то значи "по сваку цену", председник прецизира да то значи да ћемо учинити све да не крене погром и убијање нашег народа на Косову и Метохији.

Када нас обавесте да смо пред ЕУ, усаглашавамо политику

Када нам буду рекли да нам је остало шест месеци до уласка у ЕУ, ми ћемо у потпуности усагласити нашу политику с њиховом, јер је наша обавеза да до краја то учинимо, рекао је Вучић, поводом очекивања да Србија уведе санкције Русији.


Предстоји одлука да ли ће Европрајда бити или не

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће се тек видети да ли ће бити одржан Европрајд и да се одлука може очекивати у периоду између 5. и 10. септембра.

Вучић је, за ТВ Прва, објаснио да се на Савету за националну безбедност у овим условима мора донети та одлука и да ће је он саопштити.

Да ли ће те параде бити видећемо. Ја ћу да обавестим народ, каква год одлука да буде. У једном случају бићу крив народу, а у другом Европљанима, констатовао је он.

Нагласио је да је његов посао да гарантује безбедност, и да, ако види да то не може, да ће се отказати скуп.

Да идем тамо као мој Данило да нешто узвикнем или гађам учеснике са нечим нећу. Да ли је Данило данас за геј параду није, али да ли ће да баци нешто - неће, јер је одрастао, објаснио је он.

Суштина је, каже, да и у овом случају хоће сви само држави да набију додатни терет на леђа и да тако неки траже да се не уводе санкције Русији, неки да можемо да нападнемо НАТО на КиМ.

Шта од нас хоћете, да ратујемо? Не желим да ратујемо. Желим мир и стабилност, и то нам је слоган. За 99 одсто случаја кажем имаћемо мир и стабилност, казао је он.

Вучић је упитао да ли треба да каже странцима да нећемо њихове фабрике, а онда ће тражити плате.

Лицемери су први у реду који траже веће плате, а можемо их имати само ако имамо стране фабрике, поручио је он.


Он је, за ТВ Прва, казао да су, када је реч о санкцијама, говорили да ће их увести када прођу избори.

Неки су добили гласове зато што су обмањивали грађане како су чврсти и тврди, а после избора се видело да је једини чврст био онај који није претио нити говорио о томе. Ја сам довољно одговоран човек. Покушао сам да чувам своју политику, казао је он.

Вучић је нагласио да је његова политика да се не додворава свом народу, па не види што би онда да се додворава амбасадама.

На питање да ли ће моћи да задржи свој став, казао: „Обећавам народу да ћемо да чувамо своју политику колико год можемо“.

Чвршће је моје „чуваћемо колико год можемо“ него заклињање на библију или било шта свих осталих на политичкој сцени. Наше је да радимо свој посао, да гледамо шта је наша политика, а то је да будемо на европском путу, чувамо традиционална пријатељства и водимо самосталну политику, указао је он.

Истакао је да ће Србија, наравно, када буде обавештена да је остало шест месеци до чланства у ЕУ, усагласити потпуно своју политику, јер је обавеза да то учини до краја приступног процеса.

Поводом ситуације у свету изазване ратом у Украјини, казао је да очекује велику нервозу од 15. септембра, да следи ужас и паклена јесен.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести