На данашњи данас 1995. почело НАТО бомбардовање Републике Српске

ПАЛЕ: На данашњи дан 1995. године у 2.12 сати почело је НАТО бомбардовање Републике Српске које је трајало до 14. септембра, а у коме је страдало више од стотину цивила.
1
Фото: Tanjug

Како подсећа агенција Срна, на положаје Војске Републике Српске НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од чега 708 навођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона, при чему је коришћена радиоактивна муниција са осиромашеним уранијумом.

Повод за акцију НАТО под називом "Намерна сила" била је експлозија на сарајевској пијаци Маркале, 28. августа 1995. године, за коју су оптужене српске.

Срна подсећа да је у извештају независне комисије из тог периода наведено да "не постоје јасни докази да су гранате дошле са српских положаја", што је потврдио лично и Јасуши Акаши, тадашњи изасланик генералног секретара УН за Балкан.

Такође, тадашњи командант Унпрофора, британски генерал Мајкл Роуз, изјавио је након инцидента на Маркалама да се не може утврдити одакле је граната испаљена, а командант руског миротворачког батаљона у Сарајеву, пуковник Андреј Демуренко, који је учествовао у истрази, саопштио је да су Срби "неправедно били оптужени само да би НАТО имао повод за напад". 

Бомбардовање Републике Српске завршено је 14. септембра 1995. године када је постигнут договор да Војска Републике Српске повуче тешко оружје из такозване "Зоне безбедности" што је и учињено 17. септембра.

Срна истиче да је за бомбардовање Пала, Јахорине, Хаџића, Вогошће, Илијаша и Братунца, места која су била под контролом Војске Републике Српске, НАТО користио осиромашени уранијум, а од његових последица умрло је највише бивших становника општине Хаџићи. 

Према одлуци Одбора Владе РС за неговање традиције ослободилачких ратова из марта ове године, као Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања у РС одређен је 9. септембар. 

Тај датум изабран је у знак сећања на дан када су у НАТО бомбардовању убијени брат и сестра Радмила и Раденко Галинац из насеља Грлица у Војковићима на срушеном мосту у насељу Семизовац код Сарајева.

Обележавање Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања иницирала је Новинска агенција Републике Српске - Срна. 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести