На Цетињу устоличен митрополит црногорско-приморски Јоаникије

У манастиру Светог Петра Цетињског је, након свечане архијерејске литургије, устоличен митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
1
Фото: Tanjug

Пре митрополита Јоаникија на Цетињу је устоличено 40 митрополита црногорско-приморских Српске православне цркве. За разлику од ранијих, на устоличењу данас није било народног збора, али ни политичара.

Свештеници цетињског манастира дочекали су митрополита Јоаникија омиљеном песмом претходног митрополита Амфилохија - "Јечам жела".

Потом се из манастира три пута проломило "Достојан".

„Поделе вештачки изазване“

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије који је данас устоличен у Цетињском манастиру, изјавио је да је све учињено да због тог свечаног чина не буде подела, а да ће требати доста времена да оне буду уклоњене.

Он је, у обраћању након устоличења, затражио опроштај због непријатности и подела које је тај чин изазвао, и истакао да су те поделе вештачки изазване.

"Опростите због те непријатности и тих подела које су вештачки изазване. Све смо учинили да их не буде и да их уклонимо, али требаће нам доста времена", рекао је митрополит Јоаникије у Цетињском манастиру.

Митрополит је поручио и да неће причати о мукама, већ ће, како каже, заблагодарити Богу, једином истинитом творцу свега видљивог и невидљивог.

Према његовим речима, митрополија црногорско-приморска била је и остала један од најјачих стубова у великој одуховљеној грађевини СПЦ кроз целу њену историју.

"Заблистала је светошћу њених архијереја, подижника и мученика, лепотом њених светиња и непрекидног уметничког стварања", рекао је устоличени митрополит Јоаникије.

Након устоличења, митрополит Јоаникије захвалио је патријарху српском Порфирију и светом архијерејском сабору на, како је истакао, достојанству на које је изабран.
 

Порфирије: Мир је овде потребнији него ишта

 Патријарх српски Порфирије је на устолицењу Јоаникија рекао да је да је дужност митрополита црногорско-приморског, на коју је изабран, велика дужност и част.

"Велика је част дођи на на трон Светог Петра Цетињског и многих светитеља до данас и после великог оца блаженопоцившег митрополита Амфилохија", рекао је патријарх.

Он је поручио да у Цетињски манастир нису дошли да било шта, како је рекао, ометају и угрозе или не дај Боже украдемо, дошли смо да обавимо свети цин устоличења изабраног итрополита Јоаникија.

"Мир је овде потребнији него ишта. Ви сте овде да не питате ко је ко и ком народу припада, Ви сте овде да отупљујете острице и спајате мостове", казао је Порфирије.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести