Могерини очекује наставак дијалога и позитиван исход

БРИСЕЛ: Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини очекује да ће се дијалог Београда и Приштине наставити и да ће довестии до позитивног исхода. 
mogerini, tanjug video
Фото: Федерика Могерини, фото: Танјуг (Видео)

"Позитиван исход би био правно обавезујући свеобухватни споразум који би решио сва отворена питања нормализације односа", поручила је Могерини.Она је, после састанка министра спољних послова земаља чланица, оценила да дијалог Београда и Приштине и долазак до позитивог решења у дијалогу имају пуну подршку унутар ЕУ. 

"Ми им нудимо подршку, простор, савете, а на њима је да дефинишу агенду, брзину и дубину разговора укључујући исход дијалога", поручила је Могерини.Шефица ЕУ дипломатије каже да ће ЕУ поздравити оно решење које се на свеобухватан начин бави свим отвореним питањима у оквиру норлаизације односа, на правно обавезујући начин и на начин који поштује принципе међународног парава и ЕУ. 

"То значи без етничких подела између земаља. Које год решење земље буду разматрале у будућности, оно не треба да води етнички чистим државама", закључила је Могерини.Она је нагласила да у дијалогу Београда и Приштине требутно постоји велики проблем који се односи на таксу коју је косовска власт увела за робу из Србије и БиХ.

"То је дефинитивни супротно сарадњи у региону. Дијалог мора да буде вођен у атмосфери поверења или бар поштовања. Очекујем да влада Косова ову меру повуче", поновила је Федерика Могерини.Она је навела да је и комесар Јоханес Хан ангажован на решавању трговинске баријере које је Косово увело на српску робу.

Могерини: Подстаћи лидере у БиХ да преузму одговорност

БРИСЕЛ:  Шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини изјавила је данас у Бриселу да је неопходно постаћи политичке лидере у Босни и Херцеговини да преузму одговорност и брзо формирају владе.

"Морамо пре свега да подстакнемо политичке лидере да преузму одговорност и брзо формирају владе које ће спровести реформску агенду. Ја сам једна од оних која је видела неочекиване позитивне кораке које је БиХ успела да уведе од 2014. до ове године", рекла је Могерини на састанку министара спољних послова ЕУ у Бриселу, преноси ФЕНА.

Она је додала да је очекивано да након избора постоје тешкоће.

"БиХ је доста специфично организована земља, али сам уверена да лидери у тој земљи и народ могу да крену напред по питању реформи, на јединствена начин", рекла је шефица европске дипломатије.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести