Мировић: Вишечланим породицама 250 милиона за боље услове становања

Породице у којима се родило треће или четврто дете од 1. јануара 2020. године добиле су јуче бесповратна средства од Покрајинске владе за решавање стамбеног питања или унапређење услова становања.
с
Фото: Покрајинска влада

Додељено је 250 милиона динара, од тога је 166 породица добило новац за адаптацију или доградњу, док је 71 уговор потписан за куповину кућа.

Међу њима су и Јоахим Велебит и Слободанка Марков који имају четворо деце.

-Први пут смо конкурисали и надали смо се да ћемо добити новац. Веома смо срећни јер ћемо од овог новца купити кућу у месту Сакуле које је у општини Опово. Добили смо милион и двеста хиљада динара - каже Слободанка. Размишљају кажу и о петом детету, али док се мама мало одмори. Најстарије дете има 14, па 12, оно млађе 7 година, а најмлађе две.

- Није нам тешко са четворо деце. Мало је већа разлика између настаријег и најмлађег, али ни то није неки велики проблем - каже она.

Предрагу Павлову и Биљани Стоички Павлов из Зрењанина ће новац добро доћи како би адаптирали кућу у којој живе са своје троје деце.

-Кућа је старије градње, тако да планирамо да мењамо прозоре и да је реновирамо - каже Биљана. Материјал је знатно поскупео, што како каже њен супруг отежава реновирање некретнина. Чекају уплату како би што пре кренули с радовима.

-Цене грађевинског материјала се мењају из дана у дан. Чекамо да видимо када ће новац лећи на рачун, како би смо могли што пре да се организујемо и завршавамо радове ,јер иду и хладнији дани - каже Предраг.

У Србобрану ће кућу адаптирати и петочалана породица Бугарски.

Од 2018. године су обезбеђена средства у износу од 543,5 милиона динара, чиме је 507 породица добило боље услове становања - изјавио је Мировић.

- Кућа у којој живимо је старије градње. Новцем који смо добили од Покрајине ћемо је уредити и биће нам таман за живот. Имамо троје деце, а најстарије има осам, па пет, док најмлађе има годину дана - каже Ненад.

Фото: Покрајинска влада

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је непосредно пре уручења уговора родитељима рекао, да је 2018. године уведена мера као вид подршке вишечланим породицама.

У Војводини је 2018. године било 2.247 породица у којима се родило треће дете,  а 2020. године их је 2.349.

-Желимо да обезбедимо будућност за нашу децу, боље и квалитетније услове живота. Од 2018. године су обезбеђена средства у износу од 543,5 милиона динара, чиме је 507 породица добило боље услове становања - изјавио је Мировић.

Према његовим речима, за ову врсту помоћи влада велико интересовање, што значи да ће и у наредним годинама бити настављен овај вид подршке.

- Ове мере дају конкретне резултате. Интересовање је велико. На конкурсу се пријавило 446 наших породица што значи да ћемо и за наредну годину морати макар оволико, ако не и више да издвојимо, како би што више деце имало што квалитетнији и бољи животни простор. У Војводини смо 2018. године имали 2.247 породица у којима се родило треће дете,  а 2020. године било их је 2.349. Током 2018. године имали смо 586 породица са четворо деце, а 2020. их је било 702. То значи да смо макар једним делом заједнички успели - изјавио је председник Мировић.

Уручивању уговора присуствовао је и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

 

С.Аничић Илић

EUR/RSD 117.5936
Најновије вести