Мировић отворио новоизграђени блок Медицинског факултета

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас новоизграђени блок Медицинског факултета у Новом Саду, објекат површине 2.700 квадратних метара. Реч је о заједничком пројекту за који је Покрајинска влада издвојила 143 милиона динара уз учешће Медицинског факултета у износу од 190 милиона динара.
v
Фото: vojvodina.gov.rs

„Задовољан сам јер сам данас видео један добар резултат заједничког рада. Здравство тражи континуитет улагања и у људе и у опрему, како би се ова важна област развијала на најбољи могући начин. Овај објекат омогућиће још боље услове и за студирање и за научни рад, чије континуирано унапређивање и јесте наш главни циљ“, изјавио је Мировић.

У оквиру новоизграђеног дела Медицинског факултета налази се шест лабораторија, специјализовани кабинет за здравствену негу, кабинет за логопеде и физиотерапеуте, амфитеатри, две гараже –које Медицински факултет до сада није имао, простор за складиштење опасних материја и други помоћни објекти.

Председник Мировић подсетио је на то да је комплетна ревитализација и модернизација покрајинског здравственог система, још од 2016. године, један од кључних приоритета Покрајинске владе, у који је уложено 16 милијарди динара.

 

Фото: vojvodina.gov.rs

„Извршили смо велику трансформацију здравственог система. Настављамо да реализујемо инвестиције у здравству уз подршку председника Републике и Владе Србије. Обновили смо 13 клиника Универзитетског клиничког центра Војводине, а очекује нас и реконструкција Клинике за очне болести и Клинике за урологију, као и процедура за реконструкцију старе зграде Каменица 1“, изјавио је Мировић.

Према речима председника Мировића, изградња блокова Б и Ц Универзитетског клиничког центра Војводине, пројекат који финансира Влада Републике Србије, како је најављено, биће завршена у року. У припреми је и реконструкција болница у Суботици, Сенти и Сомбору, а у току је и обнова Опште болнице у Кикинди, коју финансира Влада Србије.

„Покрајинска влада финансираће и израду пројектно-техничке документације за изградњу студентског дома у зони Медицинског факултета“, изјавио је Мировић.

На новосадском Медицинском факултету тренутно има више од 5.500 студената на свим нивоима студија, као и око хиљаду специјализаната. До сада је одшколовао преко 13.000 дипломаца, од којих око девет хиљада лекара. На Медицинском факултету тренутно ради 630 предавача.

„Велики дан за Медицински факултет, један од највећих факултета у оквиру Универзитета у Новом Саду – отварање новог објекта пред почетак нове школске године. Оно што смо започели у јеку пандемије, ми смо уз подршку Покрајинске владе и ресорног секретаријата и реализовали“, истакла је проф. др Снежана Бркић, декан Медицинског факултета.

Догађају су присуствовали и саветница председника Републике Србије за социјална и здравствена питања Верица Лазић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, представници Владе Србије и Покрајинске владе, заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић.

– Данас сам присуствовао отварању новоизграђеног дела Медицинског факултета у Новом Саду, који располаже са два нова амфитеатра, шест лабораторија и неколико већих и мањих савремено опремљених учионица. Улагање у образовне институције је од круцијалног значаја, јер млади људи су наша будућност, а нова фантастична зграда је финансирана од стране Владе АПВ. Политика коју спроводимо и којом се водимо је да, између осталог, омогућимо студентима што боље услове и да од њих створимо професионалце у свом будућем позиву. Оно што не смемо да заборавимо и на шта увек морамо да мислимо је да је наш задатак да поред професионалаца у свом послу, од студената начинимо добре и честите људе – истакао је Ђурић на свом Инстаграм профилу.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести