Мировић отворио изложбу о страдању Рома у Првом светском рату

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је у Музеју Војводине изложбу „Страдање Рома у Првом светском рату“.
romiIzlozba06
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Поставка аутора др Драгољуба Ацковића, сачињена је од неколико десетина оригиналних дописница - фотографија, које су направљене у периоду 1914-1918. године, и први пут се заједнички објављују.

Председник Мировић је овом приликом истакао да су изложене фотографије о страдању Рома у Првом светском рату - сведочанство истине о једном тешком времену и једном страдалном, али храбром и честитом народу у том времену.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

„Улога Србије и њеног становништва у Првом светском рату била је – огромна. Исто толике су биле и њене жртве. Значајно место и у тој улози, и у тим жртвама имали су и Роми. Увек лојални својој земљи, увек на страни истине и правде, увек уз своје комшије и своју браћу, и Роми су платили високу цену слободе и славе које нам је донео тај рат од чијег победоносног завршетка је минуо цео један век“, казао је председник Мировић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Он је још додао да су Роми нераскидив и изузетно важан део српског друштва што се јасно показује свакога дана, и у свим областима друштвеног живота, те да ће тако бити и убудуће.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

На отварању изложбе обратили су се и др Драго Његован, директор Музеја Војводине, Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине и заменица председника Националног савета Рома у Србији и аутор изложбе др Драгољуб Ацковић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Изложбу „Страдање Рома у Првом светском рату“ организовали су Кућа ромске културе из Београда и Музеј Војводине, поводом обележавања сто година од завршетка Првог светског рата.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)
EUR/RSD 117.5762
Најновије вести