Мировић: Одлука Скупштине Војводине о преузимању оснивачких права над УКЦВ незаконита

Скупштина АП Војводине на седници одржаној 30. новембра ове године усвојила је незакониту и нестатутарну Покрајинску скупштинску одлуку којом је преузела оснивачка права над Универзитетским клиничким центром Војводине, саопштио је председник покрајинске владе Игор Мировић.  
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović Foto:  Pokrajinska vlada
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић Фото: Покрајинска влада

Наведеном одлуком је прекршен Закон о здравственој заштити и Статут АПВ и тиме унета конфузија у организацију дела здравственог система и то у најважнијој установи – Клиничком центру. Одлука је донета са нескривеним циљем да се изврши притисак на управу УКЦВ да сакрије незаконитости уочене у раду Клинике за инфективне болести, која је примала ковид пацијенте и након отварања нове болнице на Мишелуку, иако то није смела према здравственим прописима и упутствима“, саопштио је Мировић. оследица тога је, на основу стручног надзора, један број новооболелих пацијената који су били у контакту са леченима мимо упутстава, а да то нису знали, нити је знао део запослених јер није била означена тзв. црвена зона и нису примењивана друга епидемиолошка правила, наводи се у саопштењу. акон оправдане и стручне реакције управе Универзитског клиничког центра према одговорнима, наступила је политизована реакција Скупштине АП Војводине, односно покрајинских посланика од којих велика већина није истинито информисана о чему се заиста ради, каже се у саопштењу председника Покрајинске владе Мировића. 

Зато ћу од Скупштине Војводине затражити повлачење незаконите и нестатутарне одлуке јер је то једини начин да овлашћени орган – Покрајинска влада односно Секретаријат за здравство – наставе, као и деценијама уназад, да координирају послове здравствене заштите у најреферентнијој установи у Војводини и једној од најреферентнијих у Србији, наводи Мировић. 

Посебно је запањујуће што је овај, строго здравствено-стручни проблем, искоришћен за ширење неистина, обмањивање највишег државног руководства и политичку кампању већег броја актера у политичком животу, оценио је Мировић. Покрајинска влада и ресорни секретаријат спремни су да стручној и најширој јавности ставе на увид сва документа која показују забрињавајуће поступање одговорних и јасне налазе надлежних у вези са овим случајем, саопштио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

EUR/RSD 117.5936
Најновије вести