Михаловић о Јадру: Ништа нећемо урадити против својих грађана

КЛАДОВО: Држава Србија неће никада ништа урадити против својих грађана, али морамо сви да будемо свесни да Србија једина у свету има минерал јадарит за којим ће у свету бити борба, као некада за нафту, изјавила је данас у Кладову министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

"Србија једина на свету има минерал јадарит у коме се у том односу налазе литијум и бор и треба да размисли да ли хоће литијум, будући да је то ретка минерална сировина и да ће тражња за њим да порасте више од 50 пута у наредних 10 година и да то може да искористи за свој привредни раст и развој", рекла је Михајловићева током сусрета са чланицама Удружења жена „Мисија креатива“ из Кладова.

Нагласила је да је литијум нафта будућности и да, као што су се некада сви борили за нафту, тако ће се сада борити за литијум, бакар, злато и остале важне сировине.

"Треба да сачекамо студије процене утицаја на животну средину, да оне буду потпуно јавне, да заједнички донесемо одлуку, али да будемо потпуно свесни да Србија мора да заштитити животну средину, али исто тако да морамо да се развијамо“, закључилаје Михајловићева.

Istina, ali...
03.12.2021 • 16:04
U pravu je gospodja ministarka, da u svetu jadarit postoji samo u Srbiji, jer samo je jedna reka Jadar po kojoj je nazvan litijum, ali da litijuma ima na svim kontinentima i u gotovo svim drzvama. I nije niko protiv napretka i boljitka u Srbiji, ali je protiv trenutne upotrebe tehnologije koja nije dostigla taj nivo da moze da zastiti okolinu od negativnih posedica delovanja tih rudnika na zivot ljudi i biodiverziteta. To je ono sto niko iz vlasti ne pominje, a zbog cega se protivi narod.
Istina, ali...
03.12.2021 • 16:13
Uostalom, i predsednica Vlade Srbije Brnabic, upozorava da su demonstracije koje su bile i koje se najavljuju, politicke a ne zbog zakona u promeni Ustava, sto opet dovodi u pitanje ovu njenu izjavu, jer je sve vezano za politiku, pa i Ustav i zakoni. Jer te iste zakone donose i menjaju politicari, a ne narod. Naravno da se oni i donose zbog naroda, a ne narod zbog zakona. Vavek je bilo i bice da je sve vezano za politiku i da politika vlada, kako zakonima tako i narodima.
Istina, ali...
03.12.2021 • 16:20
Koliko priroda zavisi, u savremenim vremenima, od narod, jos vise narod zavisi od prirode. Bas zbog pogubnih delovanja COVEKA na prirodne resurse, zbog njegovih materijalistickih poriva, time dovodi u pitanje svoj opstanak na ovoj planeti. Normalno je da COVEK tezi ka nekim savrsenstvima, ali ta ceznja ga dovodi u opasnost sopstvenog opstanka, povredjujuci i najproblematicnije zakone prirode, bez koje mu nema opstanka. Pitanje je samo da li je COVEK svestan svih svojih postupaka?
Istina, ali...
03.12.2021 • 16:27
Moram i ovoga puta da podsetim na pricu o Maja civilizciji. Da li je istinita ili ne, ne ulazim u to, vec na osnovu napretka COVEKA ka osvajanju novih tehnicko - tehnoloskih postignuca, dovodi sebe u poziciju u pomenutoj prici. Naime, Maje su bile dostigle takav stepen civilizacijskog razvoja u raznim tehnologijama, da su na kraju sami sebe unistili. Ako je to cilj savremenog COVEKA, a cini mi se da jeste, po ubzanim postupcima, onda nismo daleko od Maja civilizacije.
EUR/RSD 117.2933
Најновије вести