Меркел позвала Вучића да посети Немачку у јануару

БЕОГРАД: Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је председника Србије Александра Вучића да у јануару посети Берлин, што је председник са задовољством прихватио, наводи се у саопштењу кабинета председника након његовог телефонског разговора са канцеларком.
Merkel-Vucic/Tanjug
Фото: Tanjug

Председник Србије је с Меркеловом разговарао о билатералним односима и ситуацији у региону.

Вучић и Меркел су, у дугом и пријатељском разговору, изразили задовољство сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке.

Председник је указао на то да немачке компаније, које послују код нас, запошљавају више од 60.000 радника и значајно доприносе економском развоју Србије, као и угледу наше земље као доброг места за инвестиције.

Он је канцеларки захвалио на континуираној подршци Немачке евроинтеграцијама Србије, посебно имајући у виду немачко председавање ЕУ у другој половини следеће године.

У исто време, изразио је потребу за постојањем јасног плана за проширење ЕУ и временског оквира за чланство, јер је процес европских интеграција Западног Балкана од значаја за мир и стабилност у региону.

Вучић је нагласио да ће Србија, са истим циљем - регионалне стабилности, наставити да промовише политику мира и сарадње.

Он је немачкој канцеларки пренео утиске са недавног састанка у Паризу и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине и, с тим у вези, истакао је да би било важно да Немачка и Европа остану при ставу да је неопходно да приштинске власти укину таксе на робу из централне Србије, како би дијалог био настављен.

Председник је нагласио да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, с намером да постизањем компромисног, обострано прихватљивог решења, обезбеди стабилност у региону.

Канцеларка Меркел је председнику Вучићу пожелела добро здравље.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести