Макрон позвао амбасадоре да се више посвете западном Балкану

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон затражио је од француских амбасадора у свету да се поново географски укључе у догађања на западном Балкану, поменувши као конкретан пример Србију.
emanuel makron, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Како се наводи у говору који је у целости објављен на сајту Председништва Француске, он је истакао да Париз мора поново да инвестира у земље које Француску истински воле, како не би дозволио да друге европске силе "играју игру на месту Француске".

"У противном ће о западном Балкану одлучивати САД, Русија и Турска. Овде исто и Немачка има својих замисли, и морам да кажем да су оне много ефикасније и више стратешке него наше", казао је, између осталог, француски председник.

Подсетио је да је у јулу посетио Србију.

"Мислим да је последња председничка посета Србији била 2001, то је лудило. Кад, на пример, видим колико инвестирамо у области културе, много мање инвестирамо у области јавног живота, него о неким земљама које су знатно мање стратешке и знатно удаљеније", рекао је Макрон у говору на традиционалној амбасадорској конференцији, наведено је на сајту Председништва Француске.

Подсећајући на посету Србији, он је истакао да је приметио да су у тим земљама у којима Париз мање инвестира, представници Француске дочекивани сјајно.

"Да бисмо имали европску стратегију, морамо размишљати о границама Европе", поручио је Макрон амбасадорима.

Француски председник је дан после самита Г7 у Бијарицу позвао дипломате да помогну да се Европа претвори у "избалансирану силу", а не у "силу придружену" САД и Кини.

Макрон је у говору пред око 200 амбасадора поручио да се залаже за "одважну стратегију" француске дипломатије, истичући да је неопходно приближавање ЕУ и Русије.

"Одгурнути Русију од Европе, била би дубока грешка", поручио је, поред осталог, Макрон.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести