Мађарска важан партнер Србије, битни разговори у Будимпешти

БУДИМПЕШТА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Будимпешти имао добре разговоре и са бившим потпредседником САД Мајком Пенсом, и са премијерима Чешке, Словеније, и домаћина Мађарске.
vucic2
Фото: Инстаграм

"Имао сам добре разговоре са Пенсом, разговарали смо о глобалним питањима. За нас је од посебног значаја разговор са ческим премијером Андрејем Бабишем, са Орбаном, Јаншком, Додиком. Разговарали смо о свим важним питањима", пренео је Вучић новинарима.

Поновио је да се нада да ће у наредним месецима имати прилику да у Србији угости председника Пољске, што би, каже, било од значаја за нашу земљу.

Додао је да ће бити још посета Србији из Централне Европе, што је важно за развој наше земље.

Председник је истакао и да је Мађарска веома важан партнер Србији.

Изнео је податак да је Мађарска, када је он постао премијер била на 11. месту, а данас је 5. партнер Србије у спољно-трговинској размени.

"И пење се, до 4. места. Верујем да за пет година можда дође и до 3. места. Немци остају први, али Кина расте великом брзином.. Важни су нам и ''расту'' Бугарска, Румунија, Аустрија, и зато нам је однос са тим замљама важнији него раније", рекао је Вучић.

Вучић се састао са Јаншом и Орбаном у Будимпешти

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Будимпешти са премијером Словеније Јанезом Јаншом, а затим и са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном у Будимпешти.

Фото: instagram/ buducnostsrbijeav

Вучић је то објавио на Инстаграм налогу "будуцностсрбијеав" и поделио фотографије тих сусрета.

Вучић борави у Будимпешти где је говорио на Четвртом демографском самиту.

Вучић завршио посету Будимпешти

Александар Вучић завршио је посету Мађарској, током које је у Будимпешти учествовао на Четвртом демографском самиту.

Такође, током боравка у главном граду Мађарске он је одвојено разговарао са премијерима Мађарске, Чешке и Словеније, те бившим потпредседником САД Мајком Пенсом.

Сумирајући посету, Вучић је рекао да је имао добре разговоре са страним званичницима о глобалним питањима.

Истакао је да је Мађарска веома важан партнер Србије, који постаје и све значајнији спољно-трговински партнер.

Учествујући на демографском самиту, Вучић је истакао да ће питање демографије ускоро постати најважније политичко питање.

Такође је најавио да ће у наредних месец дана бити представљене мере наталитетне демографске политике наше земље и изразио уверење да ће грађани бити задовољни тим мерама.

Вучић је јуче, по доласку у Мађарску, заједно са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, посетио Цркву Светог Ðорђа у Будимпешти, која припада Епархији будимској, где га је дочекао владика Лукијан са свештенством који је тим поводом служио молебан, што се чини само у случају када се у црквама дочекују посебни гости.

Премијер Мађарске Виктор Орбан организовао је синоћ вечеру за неке од учесника Четвртог демографског самита у Будимпешти, којој су присутвовали, између осталих, Вучић, Јанша, Бабиш, Додик.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести