Лутовац: ДС не пристаје на фингиране изборе

ПАРАЋИН: Уколико би сутра били избори опозиција апсолутно не би изашла на те изборе, изјавио је данас председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац.
Lutovac Zoran/Tanjug
Фото: Tanjug

Лутовац је у Параћину, где је одржана седница Председништва уједињене ДС у проширеном саставу, рекао да је, да би се изашло на изборе, неопходно да избори буду стварно избори.

"Изборе не чини само дан када се убаци листић у кутију, већ формирање изборне воље, изражавање изборне воље, без притисака и других незаконитих радњи које утичу на гласање. Да би формирали слободну изборну вољу потребно је да имате приступ информацијама, да се опозиција може представити грађанима, да грађани могу да приме информације", истакао је Лутовац.

Лутовац је рекао да данас грађани не могу да дођу до релеватних информација шта мисле друге политичке опције, осим оне на власти.

"То је кључни проблем око којег морамо да расчистимо ствари, не пристајемо на фингиране изборе", нагласио је Лутовац.

Члан Председништва Небојша Зеленовић подсетио је да се формирање техничке владе налази у "Споразуму са народом", као и да је рок за за промену свих чланова РЕМ до 15. септембра.

"Ако до тада нема напретка, нема збора, све друго је ирелевантвно. Бојкот ће се односити на све нивое избора", закључио је он.

О формирању прелазне владе до избора, заменик председника ДС Саша Пауновић каже да би то било најкорисније за Србију, али, како му се чини, то је предлог који се не може спровести.

"Добили би најприближније фер изборе, све дуго биће теже. Низ мера треба спровести да би избори били фер, од слободних медија до поштовања свих у изборном поступку, али ако неко не пристаје на такве методе рада онда има лоше намере. Ако се испуне захтеви опозиције за фер и поштене изборе, онда ће се на изборе изаћи. Тражимо фер и поштене изборе", истакао је Пауновић.

 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести