Лутовац: Да ускладимо предлоге

БЕОГРАД: Међупартијски дијалог је показао да опозиција има исте циљеве, али смо предлагали другачије механизме и процедуре како да их остваримо, па упућујемо позив свима да седнемо и да ускладимо предлоге у складу са заједничким циљевима, изјавио је вечерас председник Демократске странке Зоран Лутовац.
2
Фото: FoNet/ Aleksandar Barda

Лутовац је на представљању страначке иницијативе "БеДем" оценио да је природно да је данас окончана рунда међустраначког дијалога уз посредовање посланика Европског парламента доживљена као охрабрујућа, с обзиром да су очекивања била ниска и да су европарламентарци преузели на себе одговорност да се направи нека врста заједничког споразума.

"Шта ће од тога бити, видећемо, али оно што можемо да кажемо, у име шест странака и политичких групација са којима имамо заједничку платформу, јесте да позовемо и друге са којима имамо заједничке циљеве да седнемо и да у овом међупериоду ускладимо предлоге у складу са заједничким циљевима", рекао је Лутовац.

Он сматра да би то био још један корак ка томе да се направи не само искорак у смислу организовања слободних и поштених избора, него, како наглашава, "пре свега први корак у стварању нормалне државе, а потом и стварању заједничке платформе целе опозиције која жели слободне и поштене изборе".

"Када је реч о међустраначком дијалогу, овде се не ради само о изборима и политичким странкама, већ о првом кораку ка стварању нормалне, уређене државе и владавине права, и то не видим као било какве уступке опозицији, већ као враћање узурпираних права грађанима", казао је Лутовац.

На питање када би могли да почну разговори око усклађивања предлога за које упућује позив другима, Лутовац каже да за такве разговоре никада није прерано, и да што се Демократске странке тиче, ти разговори могу да почну већ сутра.

"У овом дијалогу сам поновио да не можемо преговарати око циљева - не преговара се око слободних медија, око уређене демократске државе, око тога да људи слободно гласају - оно око чега можемо да разговарамо је који су најбољи предлози да до тога дођемо. То је предмет разговора и ту смо флексибилни-ми предлажемо нешто, а ако неко има бољи предлог, ефикасниј, прихватљивији, спремни смо да разговарамо и да ускладимо предлоге", закључио је Лутовац.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести